Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αναστέλλονται με απόφαση Βρούτση 18.228 αταυτοποίητες συντάξεις

Αναστέλλονται με απόφαση Βρούτση 18.228 αταυτοποίητες συντάξεις

Στην προσωρινή αναστολή 18.228 αταυτοποίητων συντάξεων, προχωρεί από αυτό τον μήνα το υπουργείο Εργασίας, ύστερα από εντολή του υπουργού Γιάννη Βρούτση προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ).

Πρόκειται για συντάξεις που μετά τις αυτοπρόσωπες απογραφές διαπιστώθηκε, μέσω της ΗΔΙΚΑ, ότι δεν διαθέτουν ούτε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, (ΑΜΚΑ) ούτε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

«Τα ευρήματα, δυστυχώς, είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά και αποδεικνύουν το μέγεθος της ανομίας, είτε από παραλείψεις είτε από σκοπιμότητες, που υπήρχαν για χρόνια», δήλωσε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της απογραφής, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, και χαρακτήρισε «τιτάνια» την προσπάθεια που έχει αναλάβει το υπουργείο για να πετύχει το «νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος».

«Για την υπόθεση των αταυτοποίητων συντάξεων έχει ήδη δημιουργηθεί στην ΗΔΙΚΑ ειδικός λογαριασμός, απ΄όπου θα παρακολουθούνται μία προς μία όλες οι περιπτώσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο», προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας και διαβεβαίωσε ότι «όπου εντοπιστούν ευθύνες, απ’ όπου και αν προέρχονται, αυτές θα αποδοθούν άμεσα».
«Άλλωστε, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε στη Βουλή, όλοι θα καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Ο έλεγχος των αταυτοποίητων συντάξεων θα γίνει μέσω της ενιαίας βάσης ηλεκτρονικών αρχείων όλων των συντάξεων και των συνταξιούχων, που λειτουργεί στο πλαίσιο της ΗΔΙΚΑ από τις 21 Δεκεμβρίου του 2012.

Παρά το ότι οι συντάξεις αυτές αντιπροσωπεύουν συνολικά το 0,4% από το σύνολο των 4.412.797 συντάξεων που χορηγούνται κάθε μήνα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, για το γεγονός ότι οι συντάξεις αυτές έχουν «περάσει» από όλες τις προηγούμενες απογραφές και δεν αποκλείουν την ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων, που μπορεί να δρουν μέσα στο ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα.

Οι σημαντικότερες αποκλίσεις εμφανίζονται στα μεγάλα ταμεία -το ΙΚΑ, το Ταμείο του Δημοσίου και τον ΟΓΑ- παρατηρούνται όμως και σε μικρότερα ταμεία. Συγκεκριμένα, 8.577 αταυτοποίητες συντάξεις χορηγούνται από το ΙΚΑ, σε σύνολο 1.008.998 συνταξιούχων, 2.129 από το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΑΕΜ), σε σύνολο 650.654 συνταξιούχων, 3.266 από το Δημόσιο σε σύνολο 446.930 και 2.874 από τον ΟΓΑ, σε σύνολο 745.629 συνταξιούχων.

Ακόμη, 325 από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), σε σύνολο 24.657 συνταξιούχων, 291 από το Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), σε σύνολο 241.769, από το ΕΤΕΑ ΤΕΑΠΕ των ΕΛΤΑ 235 σε σύνολο 9.377 και 225 από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) σε σύνολο 71.610.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΟΓΑ: Μέχρι τις 15/3 η απογραφή δικαιούχων συντάξεων χηρείας και ορφάνιας – Ποια είναι τα δικαιολογητικά

Νομοσχέδιο για προκαταβολικές συντάξεις στο Δημόσιο – Αλλαγές στους ασφαλισμένους του Δημοσίου – Τι αλλάζει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι ομογενείς για τις περικοπές στις συντάξεις – Βίντεο!

Διπλό τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις – 10% ως και 35% οι μειώσεις

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε