Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αναθεωρεί προς τα κάτω ο ΟΠΕΚ την πρόβλεψη για τη ζήτηση του πετρελαίου

Αναθεωρεί προς τα κάτω ο ΟΠΕΚ την πρόβλεψη για τη ζήτηση του πετρελαίου

Επιφυλακτικός για την εξέλιξη της αγοράς πετρελαίου στο β’ εξάμηνο.

Δεν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον προσφορά πετρελαίου εκτιμά ο ΟΠΕΚ, αναθεωρώντας ελαφρά προς τα κάτω την εκτίμησή του για την παγκόσμια ζήτηση φέτος και προς τα άνω την πρόβλεψη για την παραγωγή από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός του διεθνούς οργανισμού. 

Στην έκθεση του μηνός Ιουνίου, το καρτέλ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί φέτος κατά 940.000 βαρέλια την ημέρα, 10.000 βαρέλια λιγότερα από ό,τι εκτιμούσε στην προηγούμενη έκθεση και ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 85,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

Το καρτέλ αναθεώρησε, παράλληλα, προς τα άνω την εκτίμησή του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – στο 3,8%, από 3,5% προηγουμένως – κυρίως λόγω της ταχύτερης, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας. 

Η ζήτηση για πετρέλαιο στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ θα μειωθεί στα 45,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 45,5 εκατομμύρια βαρέλια το 2009, εκτιμά ο ΟΠΕΚ, με τη ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη να σημειώνει κάμψη κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αντιθέτως, αναμένει αύξηση κατά περίπου 1,1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (στα 40,1 εκατομμύρια βαρέλια) της ζήτησης για πετρέλαιο στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες. 

«Η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου στο χαμηλό των 70 δολαρίων το βαρέλι αντικατοπτρίζει, κατά τα φαινόμενα, μετατόπιση του “κλίματος” για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, μετά την εκδήλωση της κρίσης κρατικού χρέους στην Ευρώπη και τις αρχικές ενδείξεις μετριασμού του αναπτυξιακού ρυθμού της οικονομίας της Κίνας. Την ίδια στιγμή, τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς εξακολουθούν να επηρεάζονται από την επίμονη υπερπροσφορά. Αν και η ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά προσφάτως, αυτό εξισορροπείται και με το παραπάνω από μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. 

Ο διεθνής οργανισμός αναμένει, τέλος, αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες κατά 640.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα φέτος (η σχετική εκτίμηση του μηνός Μαΐου έκανε λόγο για αύξηση κατά 530.000 βαρέλια) και μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ κατά 175.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε