Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αναθεώρησε ο ΟΠΕΚ την εκτίμηση για την ζήτηση του πετρελαίου

Αναθεώρησε ο ΟΠΕΚ την εκτίμηση για την ζήτηση του πετρελαίου

Μάλιστα, προειδοποίησε τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ ότι αντλούν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου από ότι επιτάσσουν οι παγκόσμιες συγκυρίες.

Επιτάχυνση, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του, του ρυθμού αύξησης της φετινής ζήτησης για πετρέλαιο προβλέπει ο ΟΠΕΚ, αλλά εκφράζει ωστόσο ανησυχίες για τον αναιμικό ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Παράλληλα, προειδοποιεί τα μέλη του για το ότι αντλούν ενδεχομένως μεγαλύτερες ποσότητες αργού από όσο επιτάσσουν οι αβέβαιες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

“Η ζήτηση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια οικονομία, η οποία στηρίζεται από τα κρατικά μέτρα στήριξης. Χάρη σε αυτά τα μέτρα, πολλοί τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και η ενέργεια, άρχισαν να ανακάμπτουν. Ωστόσο, για πόσο χρόνο θα μπορούν οι οικονομίες να τονώνουν τις οικονομίες τους; Αν περιοριστεί η στήριξη, θα επηρεαστεί αρνητικά η ζήτηση για πετρέλαιο”, σημειώνεται στην έκθεση του μηνός Μαρτίου.

Η καινούργια εκτίμηση του ΟΠΕΚ κάνει λόγο για αύξηση 1,1% της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2010 σε σχέση με πέρυσι – στην έκθεση του μηνός Φεβρουαρίου ο οργανισμός είχε προβεί στην εκτίμηση για αύξηση 0,96% – ή κατά 880.000 βαρέλια την ημέρα, για να αγγίξει τα 85,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά, παράλληλα, ότι θα είναι αποφασιστική για τη ζήτηση για πετρέλαιο η ώθηση που θα δοθεί από την αμερικανική οικονομία. Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ διαπιστώνει “καλύτερες προοπτικές από ό,τι εκτιμούσε προηγουμένως” για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και αναμένει αύξηση 4,7% της φετινής ζήτησης στην Κίνα, αύξηση 2,1% στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας και αύξηση 2% στη Λατινική Αμερική.

Στην έκθεση – η οποία δίνεται στη δημοσιότητα μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο – διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι “παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ, η σημερινή παραγωγή θα υπερβεί πιθανά τις ανάγκες της αγοράς” και απευθύνεται έκκληση για “συνεχή επιφυλακή και παρακολούθηση”. 

Η ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ αναμένεται να ανέλθει, φέτος, κατά μέσον όρο στα 28,94 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η συνολική παραγωγή των 11 χωρών-μελών του οργανισμού που υπόκεινται στο καθεστώς των ποσοστώσεων ανήλθε τον Φεβρουάριο στα 26,811 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε βαθμό συμμόρφωσης 53%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ρόιτερ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε