Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αναθεώρησε προς τα πάνω ο ΟΠΕΚ τη ζήτηση για πετρέλαιο για το 2010

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε «ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο φέτος πιο ταχύ σε σχέση με εκείνον που εκτιμάτο προηγουμένως.

Αναθεώρησε ελαφρά προς τα άνω ο ΟΠΕΚ την εκτίμηση του για τη φετινή ζήτηση για πετρέλαιο παγκοσμίως, κάνοντας πλέον λόγο για αύξηση 1,3% σε σχέση με το 2009, αντί για 1,2% που ανέμενε προηγουμένως. Διατήρησε, παράλληλα, αμετάβλητη την εκτίμησή του για το 2011, καθώς οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του αρχίζουν να καταφθάνουν στη Βιέννη για την προγραμματισμένη στις 14 του μηνός συνάντησή τους.

Στην έκθεση του μηνός Οκτωβρίου, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η φετινή ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με πέρυσι και θα αγγίξει τα 85,59 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο σύνολο της φετινής χρονιάς. Στην προηγούμενη μηνιαία έκθεση έκανε λόγο για αύξηση κατά 1,05 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με το 2009.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε «ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο φέτος πιο ταχύ σε σχέση με εκείνον που εκτιμάτο προηγουμένως και ο οποίος στηρίχθηκε από τα προγράμματα ανάκαμψης της οικονομίας», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Για το 2011, ο ΟΠΕΚ διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμησή του, αναμένοντας αύξηση 1,2% της ζήτησης, σε σχέση με φέτος και αναμένει να αγγίξει τα 86,64 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αναθεώρησε, τέλος, προς τα κάτω την εκτίμησή του για τη φετινή ζήτηση πετρελαίου από τις 12 χώρες-μέλη του, καθώς η παραγωγή από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2002. Ο διεθνής οργανισμός – στον οποίο αντιστοιχεί το περίπου 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου – εκτιμά πλέον ότι, στο σύνολο του 2010, ο κόσμος θα χρειαστεί 28,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τις χώρες-μέλη του.

Στη συνάντηση της Πέμπτης,, δεν αναμένεται να προχωρήσει το καρτέλ σε αύξηση των επιπέδων παραγωγής. Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ Ναΐμι δήλωσε ικανοποιημένος με τις σημερινές τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και είπε ότι δεν βλέπει λόγο για αύξηση της παραγωγής. Με τον αλ Ναΐμι συμπαρατάχθηκε και ο υπουργός Ενέργειας του Κάταρ Αμπντάλα μπιν Χαμάντ αλ Ατίγια, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ντόχα είπε ότι οι σημερινές τιμές είναι «βολικές» και ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει πιθανώς τα επίπεδα παραγωγής του αμετάβλητα.

Αυτή η προοπτική δεν σημαίνει ότι στερείται ενδιαφέροντος η μεθαυριανή συνάντηση, καθώς εξελίσσεται ένα ενδιαφέρον παιγνίδι όσον αφορά τις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή κάθε χώρας-μέλους του οργανισμού. Πριν από μία εβδομάδα, η Βαγδάτη ανακοίνωσε επίσημα αύξηση 24% των διαπιστωμένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου στη χώρα, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως εργαλείο πίεσης στον ΟΠΕΚ για να οριστεί στο Ιράκ υψηλή ποσόστωση. Μόλις χθες, ακολούθησε η Τεχεράνη, ανακοινώνοντας αύξηση 9% των ιρανικών διαπιστωμένων πετρελαϊκών αποθεμάτων, κερδίζοντας και πάλι την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη – πίσω από τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα -, την οποία είχε χάσει από το Ιράκ για μία εβδομάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε