Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για την ευρωζώνη το ΔΝΤ

Υπογραμμίζοντας την εύθραυστη ανάκαμψη και την ανάγκη να μειωθούν τα σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές του προβλέψεις για την ευρωζώνη για το 2010 και το 2011.

Φέτος η αύξηση του ΑΕΠ των 16 χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 1,7%, έναντι του 1% που προβλεπόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όμως το 2011 αναμένεται επιβράδυνση. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν θα φτάσει παρά το 1,5%, ελαφρώς αυξημένη από τις προβλέψεις του Ιουλίου που την τοποθετούσαν στο 1,3%.

«Η ανάκαμψη έχει επιτέλους αποκτήσει μία κάποια ευρωστία, όμως αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι μέτρια και άνιση στην Ευρώπη», αναφέρει το ΔΝΤ.

Η Γερμανία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,3% το 2010, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 2% το 2011 εξαιτίας της ασθενούς ανάπτυξης των εμπορικών της εταίρων. Στη Γαλλία η ανάπτυξη θα παραμείνει “μέτρια” (1,6% το 2010 και το 2011) εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών που οφείλεται στην αυξημένη ανεργία.

Ακόμα πιο «αργή» αναμένεται η ανάπτυξη στην Ιταλία (1% και για τις δύο χρονιές), ενώ η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μείνουν πίσω.

«Για τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένει προτεραιότητα η δημιουργία ενός βιώσιμου δημοσιονομικού χρέους», υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Γι ‘αυτό το λόγο «τα προγράμματα σταθεροποίησης που εφαρμόζονται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη είναι στη σωστή κατεύθυνση», προστίθεται.

Όσον αφορά στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2011, το ΔΝΤ διόρθωσε ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψή του και εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο η ανάκαμψη «να μην είναι βιώσιμη». Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 4,2% για τον επόμενο χρόνο, έναντι του 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο.

Η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από το 4,8% που προβλέπει τώρα για το 2010, έναντι 4,6% που προέβλεπε προηγουμένως. Αυτή τη στιγμή η παγκόσμια ανάκαμψη φαίνεται ότι εξασθενεί, διαπιστώνεται στην έκθεση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ανάκαμψη εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά ελαττώματα: εξαρτάται πολύ από την υποστήριξη των κρατών στις αναπτυγμένες χώρες και δεν έχει επιτρέψει να μειωθεί ούτε το σημαντικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ούτε τα πλεονάσματα των ασιατικών χωρών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε