Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αναζητούνται εναλλακτικά σχέδια για το Ελληνικό – 5 δισ. δολάρια «ρίχνει» στην Ελλάδα το Κατάρ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Παρά τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, το εμιράτο του Κατάρ θα επενδύσει στην Ελλάδα. Εναλλακτικά σχέδια αναζητούνται για το Ελληνικό.

Την πρόταση του εμιράτου να επενδύσει στην Ελλάδα μέχρι και 5 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Αρχής επενδύσεων του Κατάρ, Αχμέντ Αλ Σαγιέντ, μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης της κοινής διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία προήδρευσε μαζί με τον Έλληνα υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.

Στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση τονίζεται πως η πλευρά του Κατάρ εξέφρασε την ισχυρή βούλησή της να υλοποιήσει την πρόθεσή της για επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους μέχρι και 5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, στο κοινό ανακοινωθέν, δεν υπάρχει αναφορά στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο οι Άραβες θέλουν να κάνουν… «Λας Βέγκας» αλλά η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη με αυτό.

«Δε μπορώ να πως κάτι συγκεκριμένο, μελετάμε εναλλακτικά σχέδια», τόνισε ο Αλ Σαγιέντ και πρόσθεσε επανεπιβεβαίωσε «το ενδιαφέρον μας για επενδύσεις και μελετάμε διάφορες προτάσεις και πώς θα προχωρήσουμε σε αυτές. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ επιβοηθητική και το κλίμα θετικό». Η επόμενη συνάντηση της διυπουργικής Επιτροπής θα γίνει στην Ντόχα, στα τέλη Νοεμβρίου.

Το ζήτημα της ματαίωσης της επένδυσης στον Αστακό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν εθίγη κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Ο Χάρης Παμπούκης δήλωσε ότι «η συζήτηση αφορούσε τόσο θέματα οργάνωσης των επαφών, όσο και ποιες επενδύσεις θα υπαχθούν στους τομείς που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές. Οι σχέσεις είναι άριστες και όσα λέχθηκαν και γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό δεν ισχύουν».

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκε και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αν και προσήλθε εγκαίρως στη συνάντηση, τελικώς δεν συμμετείχε, λόγω καθυστέρησης στην άφιξη της αντιπροσωπείας του Κατάρ στην Αθήνα και του γεγονότος ότι έπρεπε να μιλήσει στη Διάσκεψη της Βουλιαγμένης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Μετά τη δίωρη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών οι κ.κ Παμπούκης και Αχμέντ Αλ Σαγιέντ εξέδωσαν την εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η Κοινή Επιτροπή που συστάθηκε μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελλάδας και της Κυβέρνησης του Κατάρ εκπροσωπούμενη από την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη της συνάντηση, σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η πλευρά του Κατάρ εξέφρασε την ισχυρή βούλησή της να υλοποιήσει την πρόθεσή της για επενδύσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους μέχρι και 5 δισ. δολαρίων.

Τα δυο μέρη επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση των συναντήσεων και την εντατικοποίηση της συνεργασίας με σκοπό την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων σε εκείνους τους τομείς που αναφέρονται στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφτηκε στη Νέα Υόρκη. Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα του Κατάρ εντός του Νοεμβρίου».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε