Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανδρέας Βγενόπουλος: Με τρεις απλές πρωτοβουλιες λύνεται το πρόβλημα των δημοσίων νοσοκομείων

Ανδρέας Βγενόπουλος: Με τρεις απλές πρωτοβουλιες λύνεται το πρόβλημα των δημοσίων νοσοκομείων

«Η κυρία Ξενογιανακοπούλου δεν κάνει για αυτή τη δουλειά και θα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να αρχίσει να παράγεται έργο»

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η δημόσια υγεία θα καταρρεύσει και δυστυχώς φοβάμαι ότι θα παρασύρει και την ελληνική οικονομία. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ομίλου Υγεία και επικεφαλής της MIG κ. Αν. Βγενόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τις εξελίξεις στη δημόσια και ιδιωτική υγεία. Εμμέσως ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε και την παραίτηση της Υπουργού Υγείας κυρίας Μ. Ξενογιαννακοπούλου καθώς όπως είπε «δεν κάνει για αυτή τη δουλειά και θα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να αρχίσει να παράγεται έργο». 

Ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε τις τρείς πρωτοβουλίες που θα πρέπει να λάβει το υπουργείο υγείας ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, με διαφάνεια και χωρίς περιττά έξοδα η δημόσια υγεία: α) Να ανατεθεί σε ελεγκτικές εταιρείες η υλοποίηση διπλογραφικού συστήματος και κατάρτισης ισολογισμών στα δημόσια νοσοκομεία, β) να υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση των νοσοκομείων και κυρίως σύστημα διαχείρισης αποθηκών ώστε να γνωρίζουν ποιες είναι οι ελλείψεις και να γίνονται ανάλογες παραγγελίες και γ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης να γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί για προμήθειες μέσω internet όπου μόνοι τους οι προμηθευτές θα «χτυπιώνται» χωρίς την παρέμβαση τρίτων και θα επιλέγεται η χαμηλότερη προσφορά. Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο και οι τρεις αυτές δράσεις μπορεί να υλοποιηθούν εντός ενος 24ωρου και μετά από έξι μήνες θα υπάρξουν τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα. 

Ο κ. Βγενόπουλος είχε πριν ακριβώς ένα χρόνο προτείνει να αναλάβει η εταιρεία του ομίλου Singular το κομμάτι μηχανογράφησης των νοσοκομείων δωρεάν αλλά ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε τώρα του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρθηκαν. Βεβαίως, τώρα αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε δωρεάν αφού το κράτος μας έχει επιβαρύνει με τις έκτακτες εισφορές πρόσθεσε ο κ. Βγενόπουλος. 

Σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων είπε ότι είναι άδικοι, καθώς κάποιοι είχαν υπερτιμολογήσει τα προιόντα και με τη ρύθμιση χάνουν ελάχιστα μπροστά στα τεράστια κέρδη που έχουν βγάλει, ενώ οι τίμιοι που δούλευαν με ένα κέρδος 3%-5% κινδυνεύουν να πτωχεύσουν. Επίσης, τόνισε ότι βρισκόμαστε στο 2010, τα παρατηρητήρια τιμών και οι διατημήσεις ανήκουν σε άλλες εποχές, πρέπει να εκσυγχρονιστούμε. 

Ο κ. Βγενόπουλος επιτέθηκε για μια ακόμη φορά κατά του Ερρίκος Ντυνάν και του κ. Μαρτίνη λέγοντας πως η σύμπραξη με τη ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου είναι παράνομη και πως θα καλωσόριζε το Ντυνάν στον ανταγωνισμό στον κλάδο των μαιευτηρίων αν λειτουργούσε τη ΓΑΙΑ μόνο του. 

Για την ιδιωτική υγεία ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος λόγω κάμψης των εισοδημάτων αλλά κυρίως γιατί ο χώρος υφίσταται τις επιπτώσεις του τραπεζικού τομέα αφού δεν γίνονται αναδιαρθρώσεις δανείων, το κόστος δανεισμού αυξάνεται και δεν γίνεται ούτε λόγος για νέα δάνεια με στόχο την ανάπτυξη προσθέτοντας ότι ο όμιλος Υγεία δεν ανήκει στην παραπάνω κατηγορία γιατί έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και μάλιστα θα απορροφήσει στις τιμές τον ΦΠΑ 11% που επιβλήθηκε για πρώτη φορά στον τομέα της Υγείας. 

Για τον όμιλο του Υγεία ο κ. Βγενόπουλος ανακοίνωσε πως πρόσφατα έλαβε το πιο αυστηρό πρότυπο υπηρεσιών υγείας στον κόσμο, το JCI με το οποίο έχουν διαπιστευτεί μέχρι τώρα μόνο 90 νοσοκομεία στην Ευρώπη και 250 σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι την 1η Ιουλίου θα λειτουργήσει το νοσοκομείο του Υγεία στα Τίρανα και πως μακροπρόθεσμα στόχος της διοίκησης είναι η περαιτέρω εξάπλωση του ομίλου στην Τουρκία όπου ήδει ελέγχει τέσσερα νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε