Παρασκευή, 10 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ανεπηρέαστη η πορεία της Wind στην αγορα τηλεπικοινωνιών

Σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2012, με κοινή ανακοίνωση τους, ο όμιλος Vodafone και η WIND Ελλάς ενημέρωσαν ότι τερματίζουν τις μεταξύ τους συνομιλίες για πιθανή συγχώνευση τους.

Τι σημαίνει η ανακοίνωση

Εξ αρχής δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα για την έκβαση των συζητήσεων μεταξύ των μετόχων της WIND Ελλάς και του Ομίλου Vodafone, όπως επισημάνθηκε και στην ανακοίνωση που είχε σταλεί στα ΜΜΕ στα τέλη Αυγούστου 2011. Τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνώριζαν την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και τις ρυθμιστικές κατά κύριο λόγο δυσκολίες που θα έπρεπε να ξεπεραστούν σε μία πιθανή συγχώνευση των δυο εταιρειών.
Το περιβάλλον που διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες, δημιούργησε έντονο σκεπτικισμό στους μετόχους των δύο εταιριών με αποτέλεσμα να κρίνουν σκόπιμο να τερματίσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες, ένα βήμα πριν την υπογραφή συμφωνίας.

Η WIND Ελλάς στην επόμενη μέρα

Χάρη στη στρατηγική που ακολούθησε η WIND Ελλάς από την πρώτη στιγμή της έναρξης των συνομιλιών, μπορεί σήμερα να συνεχίζει ανεπηρέαστη την πορεία της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία δεν εφησύχασε, δεν άλλαξε το επιχειρησιακό και επενδυτικό της πλάνο, διοίκηση και εργαζόμενοι δούλεψαν για να πετύχουν τους στόχους ανάπτυξης που είχαν τεθεί για το 2011, ανεξάρτητα από το πώς και εάν θα κατέληγαν οι συζητήσεις με τη Vodafone.
Απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος και έχοντας πλέον μηδενικό δανεισμό, τη χρονιά που πέρασε η WIND βελτίωσε τις λειτουργίες της πετυχαίνοντας θετικά οικονομικά και εμπορικά αποτελέσματα. Στο 9μηνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2011 είχε συνολικά έσοδα 505,4 εκατ. και EBITDA 118,2 εκατ., ενώ τον Νοέμβριο του 2011 σε συνάντηση του με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της WIND Νάσος Ζαρκαλής είχε πει με βεβαιότητα ότι το ετήσιο EBITDA θα ξεπερνούσε τα 150 ¤ εκατ., Παρά την ύφεση, η WIND διατήρησε το μερίδιο αγοράς της στην κινητή τηλεφωνία, δημιούργησε μία νέα σημαντική πηγή εσόδων από υπηρεσίες data προωθώντας τη χρήση των smartphones, ενώ στη σταθερή τηλεφωνία αύξησε το μερίδιο αγοράς της και το σύνολο των πελατών κατά 30% σε ετήσια βάση, κλείνοντας την χρονιά με 352.000 συνδρομητές.

Έχοντας θετικές ταμειακές ροές η WIND χρηματοδότησε με ίδια κεφάλαια το σύνολο των επενδύσεών της το 2011 και προχώρησε στην ανανέωση της άδειάς της για τις συχνότητες GSM 900 καταβάλλοντας στο ελληνικό δημόσιο 93 εκατ. , μία σημαντική επένδυση για την Ελλάδα. Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2011, ξεκίνησε, αναθέτοντας το έργο στην Huawei, τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου της, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στη χώρα, που θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας. Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας για το διάστημα των τριών αυτών ετών θα ανέλθουν σε 300 εκατ.

Έχοντας πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2011, η επόμενη μέρα της λήξης των συζητήσεων βρίσκει τη WIND σε ένα πολύ καλό σημείο. Με τη στήριξη των μετόχων της, η εταιρεία μπήκε στο 2012 έχοντας θέσει ως στόχο να γίνει ακόμη πιο μαχητική, αποτελεσματική και ευέλικτη στις λειτουργίες της. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεραιότητες της WIND για το 2012 είναι:

· να αξιοποιήσει τις δυνατότητες συνδυασμού κινητής και σταθερής σε ένα πακέτο

· να ενισχύσει την εικόνα της μάρκας της

· να βελτιώσει και να επεκτείνει τα κανάλια διανομής της

· να προωθήσει περαιτέρω τη στρατηγική για Data / smartphones

· να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της και την επέκταση της κάλυψης σε κρίσιμα σημεία

· να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών της και

Να βελτιώσει περαιτέρω τους οικονομικούς της δείκτες, συνεχίζοντας την τροχιά ανάκαμψης παρά τις αντίξοες συνθήκες της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε