Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ανεβαίνει το ευρώ μετά την ανακοίνωση συμφωνίας Τρόικας – Ελλάδας

Θετικά αντέδρασε το ευρώ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα που αφορά το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της συμφωνίας από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, το ευρώ ξεπέρασε το όριο των 1,33 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3288 δολ.

Ωστόσο αργότερα υποχώρησε ελαφρώς με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο επίπεδο των 1,3295 δολαρίων έναντι 1,3237 δολάρια που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα όπως άλλωστε αναμενόταν, αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 1%, ενώ ο πρόεδρος της Μ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου αρνήθηκε ν΄ ανοίξει τα χαρτιά του για το επίμαχο ζήτημα της συμμετοχής της Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων (PSI+). Διευκρίνισε ωστόσο ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να διαθέσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά με ζημιά, καθώς τούτο θα μπορούσε να εκληφθεί ως “νομισματική χρηματοδότηση”, η οποία απαγορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ.

Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου διευρύνθηκε στο 27,60% από 27,40% χθες, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 29,61% από 28,92% χθες, έναντι 2,01% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,70% από 1,72% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 1,55% από το 1,56%, στο εξάμηνο υποχώρησε περαιτέρω στο 1,37% από 1,39%, στο τρίμηνο μειώθηκε στο 1,07% από 1,09% ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,64% από 0,65% που ήταν χθες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε