Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Ανησυχία για τα ελλείμματα στην ευρωζώνη

Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πρώτη στην ανησυχία έρχεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το ελληνικό έλλειμμα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί, “σοβαρά”, από τη διαμόρφωση τώρα των δημοσιονομικών μεγεθών σε όλη τη 16μελή ευρωζώνη, υπό το πρίσμα της επιδείνωσής τους, όπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στην Φρανκφούρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της κ. Γιούργκεν Σταρκ.

“Στα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα 13 υπόκεινται πλέον στη προβλεπόμενη διαδικασία για το υπερβολικό έλλειμμα, καθώς τούτο ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ τους, όπως ορίζεται από το “Σύμφωνο Σταθερότητας”, υπογράμμισε ο ίδιος. 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ελκύει την προσοχή των οικονομολόγων, όμως πολλά άλλα προβλήματα υφέρπουν στην ευρωζώνη, πέραν του ελληνικού, σημείωσε. 

Ετσι, ο κ. Σταρκ προϊδέασε ότι, “πιθανότατα να ακολουθήσουν αντιδράσεις χρηματιστηρίων ή άλλων οικονομικών αγορών αναφορικά με άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όπως και υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητάς τους”. Ο ίδιος τόνισε πως–πάση θυσία–πρέπει να αποτραπούν οι “δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί”, που βέβαια αλλοιώνουν τη γενική εικόνα στην ευρωζώνη από την άποψη της δημοσιονομικής της “υγείας”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε