Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ

Η ενδεικτική ισοτιμία για το ευρώ σε σχέση με το δολάριο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3631 δολάρια.

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ανεργίας των ΗΠΑ. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3563 δολάρια από το επίπεδο των 1.3649 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η απροσδόκητη υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ στο 9% προκάλεσε κύματα ευφορίας στην επενδυτική κοινότητα για την δυναμική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας με αποτέλεσμα να στρέψει μεγάλο μέρος των επενδυτών σε αμερικανικά χρεόγραφα και μετοχές.

Η αγορά τηρεί στάση αναμονής εν όψει της ολοκλήρωσης της σημερινής Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες. Πάντως ήδη φαίνεται ότι οι περισσότεροι επενδυτές προεξοφλούν ότι οι ηγέτες της Ε.Ε θα καταλήξουν σε ένα πιο στενό πλαίσιο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας και πειθαρχίας, το οποίο αποτελεί για τον Γερμανικό παράγοντα προϋπόθεση εκ των ον ουκ άνευ για την ενδυνάμωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. (EFSF). Πιέσεις προκαλεί και σήμερα στο ευρώ η εκτίμηση που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλ Τρισέ περί της μη εμφάνισης πληθωριστικού κινδύνου.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σήμερα στα 42 εκατ.ευρώ. Εξ αυτών τα 14 εκατ.ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα 28 εκατ.ευρώ εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20.08.15 με 25 εκατ.ευρώ και στο 10ετές ομόλογο λήξεως 10.06.20 με 9 εκατ.ευρώ. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 7,56% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 10,80% έναντι 3,24% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ωστόσο αύξηση σημείωσαν τα επιτόκια στις πιο μακροχρόνιες διάρκειες Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,68%, στη διάρκεια των 9μηνών το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 1,51%,, στους έξι μήνες το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 1,34% και στο μήνα στο 0,91%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε