Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ανοίγει τα χαρτιά της η Κομισιόν: 11/9 οι προτάσεις για την τραπεζική “ένωση”

Ανοίγει τα χαρτιά της η Κομισιόν: 11/9 οι προτάσεις για την τραπεζική “ένωση”

Σχεδόν δυο μήνες μετά από τη θυελλώδη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη θεσμοθέτηση ενός φορέα τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη, με έναρξη λειτουργίας, πιθανώς, το επόμενο έτος, ανέφερε πηγή των Βρυξελλών η οποία σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο είναι σε γνώση των σχετικών συζητήσεων.

“Μια πρόταση θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου”, επεσήμανε η ίδια πηγή. “Πρέπει να αναμείνουμε την αποσαφήνιση της δομής που θα λάβει αυτός ο φορέας”, πρόσθεσε.

Η δημιουργία μιας αρχής για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα αποφασίστηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής, στα τέλη Ιουνίου. Αποτελεί προϋπόθεση για τον απευθείας δανεισμό των τραπεζικών ιδρυμάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSΜ), εξέλιξη που θα σημάνει ότι δεν θα βαρύνεται πλέον το χρέος των κρατών μελών της ευρωζώνης σε περιπτώσεις τραπεζικών διασώσεων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία αφορά άμεσα την Ισπανία, η οποία προσδοκά να λάβει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 100 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, ώστε να μπορέσει να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζήτησε, την Παρασκευή, οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας τραπεζικής “ένωσης” να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των ηγετών των 27 τον Οκτώβριο ώστε να έχουν τύχει τελικής έγκρισης έως το Δεκέμβριο φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ραχόι για την κρίση χρέους

ΔΝΤ προς Ευρωπαίους: Διαγράψτε χρέη από την Ελλάδα – Γιατί αλλάζει ξαφνικά η στάση του Ταμείου

Times: Η Shell μεταφέρει τα λεφτά της εκτός ευρωζώνης

 

“Πέντε χρόνια μετά: που πάει το ευρώ;”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε