Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ανοιχτή η επιμήκυνση του συνολικού χρέους της Ελλάδας

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του κ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα της εξυπηρέτησης του χρέους. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με την άποψη της ανάγκης αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως υποστηρίζουν πολλοί.

Προσέθεσε μάλιστα πως αντί για την γενικόλογη συζήτηση για κούρεμα των ομολόγων, θα ήταν πιο χρήσιμο να πούμε πως θα καταστεί βιώσιμο το χρέος. Σε αυτό το σημείο περιέγραψε τους τρεις βασικούς παράγοντες για αυτό, που είναι:

– η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, υποστηρίζοντας ότι φέτος θα μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα,

– η επιστροφή στην ανάπτυξη, κάνοντας την πρόβλεψη ότι θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς από το γ΄ ή δ΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς,

– και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση βοηθούν μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου.

Άφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή τέτοιων μέτρων και στο σύνολο του χρέους και όχι μόνο στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

“Λίγο αργότερα πάντως από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνοζαν ότι ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιμήκυνση και την μείωση του επιτοκίου που αφορά αυστηρά το δάνειο της τρόϊκας και όχι σε διευθέτηση τέτοιου τύπου για το σύνολο του χρέους”.

Πρόγευση μέτρων – Μισθοί, ΔΕΚΟ,Περιουσία στο… μενού

Μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, “μαχαίρι” στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, εξορθολογισμό των κοινωνικών παροχών, προβλέπει μεταξύ άλλων, το “μενού” του πακέτου μέτρων του 2012-14, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα.

Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις έρχονται και σε λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τυχερά παιχνίδια, αλλά και σε κλάδους με μεγάλη κρατική συμμετοχή με τον κ. Παπακωνσταντίνου να σημειώνει όμως ότι “το δημόσιο θα διαυτηρήσει τον στρατηγικό του ρόλο σε συγκεκριμένους τομείς”. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη πως “δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και οριζόντιες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε