Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Αντέχει το ευρώ ελληνική χρεοκοπία, διώξαμε τα ομόλογα τους”

Αντέχει το ευρώ ελληνική χρεοκοπία, διώξαμε τα ομόλογα τους”
Ο νέος πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γ.Βάιντμαν, τονίζει κυνικά πως η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος και πως προβλήματα από τα ομόλογα θα έχουν περισσότερο οι ελληνικές τράπεζες.
 

”Η παρούσα κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ.Εαν μία χώρα αποφασίσει να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένη η βοήθεια, θα εκλείψει η βάση χορήγησης της βοήθειας.Το ευρώ θα αντέξει και αυτήν την ουδόλως επιθυμητή δοκιμασία, την αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας” δηλώνει ο πρόεδρος της Bundesbank με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
 
 
Ο ίδιος ομολογεί πως τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον απασφαλισμένη βόμβα για τις ξένες τράπεζες, αφού προφανώς βρήκαν το χρόνο να τα ”απομακρύνουν”: ”Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, με εξαίρεση τις ελληνικές τράπεζες, εδώ και καιρό πλέον δεν είναι τόσα πολλά όσο συχνά πιστεύεται”.
 
 
Στη συνέχεια ο Γ.Βάιντμαν τονίζει πως η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα πήρε το 2010 συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, αλλά ξεκόβει κάθε περίπτωση να συνεχιστεί αυτό σε περίπτωση νέας βοήθειας για την Ελλάδα.
 
Ρίχνει μάλιστα το μπαλάκι της ευθύνης στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, για το εαν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη στήριξη του τραπεζικού τομέα τυχόν απόφαση για νέα βοήθεια:”Αποφάσεις για την ανάληψη πρόσθετων ρίσκων πρέπει να μετατεθούν εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια που έχουν προς τούτο και τη δημοκρατική νομιμοποίηση”.
 
Διαβάστε επίσης :

Στην κατηγορία των χωρών υπό πτώχευση μας “ρίχνει η Standard

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε