Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αντιστέκεται στην κρίση ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας

Αντιστέκεται στην κρίση ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας

Το 2009 παρατηρούνται τάσεις επιβράδυνσης στο ρυθμό ανάπτυξης ενώ δόθηκε περισσότερη έμφαση

 στον έλεγχο των δαπανών.

 

Ο ανελαστικός χαρακτήρας των δαπανών υγείας σχεδόν πάντα αποτελούσε ασπίδα απέναντι στην αρνητική οικονομική συγκυρία. Ετσι, σύμφωνα με έρευνα της Hellastat συνεχίστηκε και το 2009 η ανοδική πορεία του κλάδου των δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.

Η ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας έχει βασιστεί στην υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη γρηγορότερη απόσβεση των επενδύσεων σε σχέση με άλλους κλάδους. Όμως το 2009 παρατηρήθηκε η τήρηση στάσης αναμονής αναφορικά με την περαιτέρω επέκταση σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ δόθηκε περισσότερη έμφαση στον έλεγχο των δαπανών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τομέας των μαιευτηρίων, όπου η αγορά είναι έντονα συγκεντρωμένη γύρω από το «Ιασώ», το «Μητέρα» και το «Λητώ». Στον τομέα αυτό εντοπίζονται υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας έναντι των γενικών κλινικών, γεγονός που συντηρεί τον ανταγωνισμό σε υψηλά επίπεδα. Σημαντικές προοπτικές εξακολουθεί να προσφέρει η ανάπτυξη εκτός συνόρων, ιδίως σε βαλκανικές χώρες, όπου οι δημόσιες υποδομές υγείας βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο. Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 134 επιχειρήσεων με τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του 2008. Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος των 134 κλινικών το 2008 συνέχισε να αυξάνεται, αν και με μια ελαφρά τάση υποχώρησης. Το τελευταίο έτος ανήλθε στα 1,49 δισ. ευρώ (+7,7% από το 2007), με το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής την τελευταία 7ετία να διαμορφώνεται σε 14,5%. 

Περίπου 9 στις 10 εταιρείες το 2008 βελτίωσαν το επίπεδο των πωλήσεών τους, οδηγώντας τη μέση μεταβολή του δείγματος στο 9,1%. Το τελευταίο έτος η κερδοφορία του κλάδου χαρακτηρίστηκε από τάση συγκράτησης: τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν ελαφρώς στα 214,20 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 22,4%, στα 97,27 εκατ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε