Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Αντιστέκονται στην κρίση τα ΕΛ.ΠΕ. – Κέρδη στο 9μηνο

Βελτιωμένα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη το εννεάμηνο του 2010, αυξημένα κατά 8% σε σύγκριση με πέρυσι (388εκ. ευρώ έναντι 360εκ.ευρώ το 2009) παρουσιάζει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αντίστοιχα, τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η συνολική απόδοση της εταιρείας κρίνεται ως ικανοποιητική, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεδομένης της υπάρχουσας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Σε αυτό συνετέλεσε το πρόγραμμα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, που απέφερε μέχρι σήμερα ετήσια οφέλη ύψους 120εκ. ευρώ, μέσα από έργα μετασχηματισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 2,5 χρόνια. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του εννεαμήνου παρουσιάζουν μείωση στις συνολικές λειτουργικές δαπάνες κατά περίπου 5% σε σχέση με το 2009, γεγονός που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου.

Σημειώνεται ότι τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του Γ’ τριμήνου του 2010 παρουσίασαν αύξηση 16% σε σχέση με πέρυσι (72εκ. ευρώ έναντι 62εκ.ευρώ το 2009). Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου του 2010 επιβαρύνθηκαν κατά 33εκ. ευρώ συνολικά από την έκτακτη εισφορά φόρων επί των καθαρών κερδών του 2009, από συναλλαγματικές διαφορές και αυξημένες χρηματοοικονομικές δαπάνες, ενώ μικρή ήταν η επίπτωση λόγω αποθεμάτων σε σχέση με πέρυσι (9Μ2010: 4εκ. ζημιά, 9Μ2009: 82εκ. ευρώ κέρδη).

Στον τομέα των επενδύσεων, συνεχίζεται η υλοποίηση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης μέσα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού. Ειδικότερα για το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης, οι εργασίες μηχανολογικής ανέγερσης θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2010 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει, εντός του Α’ διμήνου του 2011, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συντήρησης, η ένταξη των νέων μονάδων στη λειτουργία του διυλιστηρίου. Ο εκσυγχρονισμός του διυλιστηρίου Ελευσίνας, που είναι στη φάση της μηχανολογικής ανέγερσης, προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Β’ εξάμηνο του 2011.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της εταιρείας, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις της ελληνικής αγοράς, ο Όμιλος διατηρεί το πλεονέκτημα της ισχυρής χρηματοοικονομικής του θέσης και μέσα από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πηγές χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επενδυτικών του σχεδίων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε