Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την επαναγορά ομολόγων – Αν δεν πετύχει το εγχείρημα μέχρι τις 13/12 κινδυνεύει η δόση!

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την επαναγορά ομολόγων – Αν δεν πετύχει το εγχείρημα μέχρι τις 13/12 κινδυνεύει η δόση!

– Πολύωρες συσκέψεις και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών
– Η δημοσιοποίηση των όρων αναμένεται ακόμα και την Δευτέρα
– Από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει το πρόγραμμα
– Ερώτημα αν τελικά θα συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις έγιναν και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι  λεπτομέρειες της πρότασης για την επαναγορά χρέους.

Η δημοσιοποίηση των όρων αναμένεται να γίνει ακόμα και την Δευτέρα και ΟΔΔΗΧ και αγορά την περιμένουν με αγωνία.

Το ερώτημα είναι: θα συμμετάσχουν οι κάτοχοι των ομολόγων συνολικού ύψους 63 δισ. ευρώ που προέκυψαν μετά το PSI και ειδικότερα οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία;

Στόχος του προγράμματος είναι να δαπανηθούν κεφάλαια της τάξεως των 10 δισ. ευρώ περίπου, για να εξαγορασθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ και να μειωθεί το χρέος κατά 30 δισ. ευρώ.
Το τίμημα που προσφέρει η Αθήνα για τα ομόλογα βάση της διαδικασίας εξαγοράς που γίνεται σε εθελοντική βάση δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου.
Επειδή υπάρχουν ομόλογα διαφορετικής διάρκειας, το εύρος της τιμής της επαναγοράς τους αναμένεται να κυμαίνεται από 25,15 σεντς στο ευρώ, έως 34,41 σεντς.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών πιεζόμενα πολιτικά για να συμμετέχουν στη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναλογίζονται τις ευθύνες που απορρέουν από μία τέτοια απόφαση έναντι των μετόχων τους και κυρίως των ξένων.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα αποφασίσει το ποιος από τους μετέχοντες στη δημόσια προσφορά για την επαναγορά ελληνικού χρέους θα εξυπηρετηθεί πρώτος και αυτό θα ορίσει τα κριτήρια.

Η λεπτομέρεια αυτή ενδεχομένως να είναι καθοριστική για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που το EFSF (που χρηματοδοτεί την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών) δώσει προτεραιότητα στους ξένους ομολογιούχους.

Η σειρά πληρωμής των ομολογιούχων, οι οποίοι θα μετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους (debt buyback) που θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου, δεν θα προσδιορισθεί από την Ελλάδα αλλά από τον EFSF.

Ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος θα οδηγήσει σε συνολική αναθεώρηση της συμφωνίας της 26ης Νοεμβρίου, κυρίως σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες, επιμέρους, θετικές για τη χώρα μας ρυθμίσεις, όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, η παραίτηση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και η επιμήκυνση στην ωρίμανση των δανείων.

Plan b δεν υπάρχει σε περίπτωση που δεν προχωρήσει ικανοποιητικά το πρόγραμμα επαναγοράς.

Αν τελικά δεν επιτευχθούν οι στόχοι τότε αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στη μείωση του χρέους που θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έμμεσο ναι από το ΙΚΑ στο κούρεμα των ομολόγων

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχει plan B αν αποτύχει το σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε