Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών

Αντίστροφη μέτρηση για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών

Στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το πως θα ενισχυθούν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το στοίχημα παραμένει ένα και μοναδικό, να διατηρήσουν δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα και να μην κρατικοποιηθούν, παρά την γιγαντιαία ”ένεση” κρατικών κεφαλαίων που θα τους γίνει.Για αυτό το λόγο η τρόικα όχι απλώς αγρυπνάει, αλλά φέρνει στην Αθήνα στελέχη για να ελέγχουν κάθε τμήμα του σχεδίου.

Όλοι συμφωνούν πως το ”παιχνίδι” της ανακεφαλαιοποίησης θα κερδηθεί εαν οι τράπεζες συγκεντρώσουν περίπου 2 δις ευρώ από τους μετόχους τους, ώστε να μπορούν να ξεφύγουν αργότερα από την κρατική ”αγκαλιά”.

Τα χρήματα που χρειάζονται τώρα οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζονται σε 20 δις ευρώ, αφού μετά από λογιστικό συμψηφισμό το πραγματικό τους κόστος από το ”κούρεμα” των ομολόγων τους πάει από το 75% στο 71% – 72 %, που σημαίνει περίπου 4 με 5 δις ευρώ λιγότερα.

Όπως μάλιστα δημοσιεύεται στο Capital, θα περάσει το αίτημα διαχωρισμού της κάλυψης της ζημιάς στις τράπεζες από το κούρεμα, από τις ζημιές που θα δείξει η ”ακτινογραφία” της BlackRock, που σημαίνει πως αυτές μπορούν να καλυφθούν με μετατρέψιμα ομόλογα και όχι με μετοχές.

Όμως ο δρόμος της σωτηρίας των τραπεζών μόνο σπαρμένος με τριαντάφυλλα δεν είναι.
Τρανή απόδειξη είναι τα δημοσιεύματα για τη στάση των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών απέναντι στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.Όπως γράφεται, δεν έχουν ακόμα δεχτεί να δεσμευτούν οι ξένες τράπεζες για την κάλυψη των αυξήσεων των μετοχικών κεφαλαίων που θα αναλάβουν ως ανάδοχοι!

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε