Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση γιά την προσφυγή στον μηχανισμό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τριάμισι ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με

το κλιμάκιο του ΔΝΤ και του ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο θα συνεχίσει τις επαφές και με επικεφαλής άλλων υπουργείων ενώ συζητήσεις θα γίνουν και με κοινωνικούς φορείς.
 

Σύμφωνα με το Reuters πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι το στοίχημα για το 2010 είναι η εφαρμογή των ήδη ληφθέντων μέτρων, επιβεβαίωνοντας την κυβέρνηση ότι δεν θα χρειασθούν επιπλέον μέτρα φέτος.

 

Οι συνομιλίες αναμένεται να προετοιμάσουν το έδαφος για την γρήγορη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν η χώρα το ζητήσει.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, Α.Αλταφάζ, χαρακτήρισε “φρόνιμη” την επιλογή της Ελλάδας για έναρξη των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας ότι εάν και όταν κριθεί αναγκαίο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός θα είναι όλα έτοιμα για την υλοποίησή του.

Οι συνομιλίες αναφορικά με προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής συνήθως διαρκούν δυο με τρεις εβδομάδες, αλλά ο κ. Αλταφάζ είπε ότι “η περισσότερη δουλειά έχει ήδη γίνει από την Κομισιόν και το ΔΝΤ”.

 

Ερωτηθείς για τα σχόλια του επικεφαλής της Bundesbank Αξελ Βέμπερ, ότι το τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα θα απαιτήσει περίπου 80 δισ. ευρώ, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί μόνο για 30 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.

 

«Η πρόβλεψη για τα κεφάλαια τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο είναι αρκετά δύσκολη, άρα τώρα επικεντρωνόμαστε στον πρώτο χρόνο», τόνισε, εξηγώντας ότι η Ελλάδα τον πρώτο χρόνο ίσως χρησιμοποιήσει όλο το ποσό των 30 δισ. ευρώ ή κανένα μέρος αυτών των χρημάτων. 

Εν τω μεταξύ ο κ.Βέμπερ διέψευσε δημοσιεύματα, που τον φέρουν να είπε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί έως και 80 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο διοικητής της Bundesbank και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε: «Έχω πει ότι οι μακροπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας είναι δύσκολο να αξιολογηθούν», τόνισε μετά από ομιλία του στο ινστιτούτο ZEW, λέγοντας ότι αντ’ αυτού το ποσό προήλθε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΝΤ: 10 ανατροπές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε