Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Απαισιόδοξη για την ανεργία στην ευρωζώνη η ΕΚΤ

ΦΩΤΟ REUTERS

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για την ανεργία και την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ζώνη του ευρώ θα συνεχίσει να έχει αυξημένη ανεργία και οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν σε ορισμένους τομείς που επλήγησαν πολύ από την κρίση μπορεί να έχουν χαθεί για πάντα, αναφέρει η ΕΚΤ.

Η οικονομική δραστηριότητα θα σημειώσει υποχώρηση το 2010, αν και με χαμηλότερο ρυθμό απ’ αυτόν που παρατηρούνταν ως τώρα. Σε ορισμένους τομείς όπως η οικοδομή και η βαριά βιομηχανία, οι απώλειες των θέσεων εργασίας που επέφερε η οικονομική κρίση μπορεί να είναι “μόνιμες”, προσθέτει η ΕΚΤ.

Το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ πέρασε από 7,8% το Μάρτιο του 2008 στο 10% το Μάιο του 2010, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια 3,9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο αυτή, υπενθυμίζει η ΕΚΤ.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους νέους, το ποσοστό ανεργίας των οποίων έφτασε το 20% τον Απρίλιο στην ευρωζώνη. Στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας των νέων φτάνει το 40% ενώ στην Ιταλία και την Ιρλανδία το 30%, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η μελλοντική αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί πολύ από “την ικανότητα των οικονομιών να αναδιοργανωθούν και να αναδιαρθρωθούν απαντώντας σε μεγάλης έκτασης αλλαγές σε διάφορους τομείς τους”, καταλήγει η ΕΚΤ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε