weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Από τον Οκτώβριο το Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Από τον Οκτώβριο το Ταμείο Επιχειρηματικότητας
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

μέσω του οποίου θα μπορούν να δίνονται δάνεια και μικροπιστώσεις σε μικρές και μεσαίες βιώσιμες επιχειρήσεις.

«Για κάθε ευρώ που θα βάζουμε εμείς από δημόσιους πόρους θα δίνονται τέσσερα ευρώ στην αγορά και αυτό έγινε με τη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων, μαζί με όλα τα άλλα προγράμματα ενισχύσεων και επιχορηγήσεων, για να κρατηθούν στην αγορά οι μικρές και βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να επενδύσουν κι εκείνες και να κάνουν τη μεγάλη στροφή προς τις εξαγωγές και προς την καινοτομία», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Από την μεριά των επενδύσεων, η υπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές τομές που επιχειρούνται. «Απλουστεύσαμε ήδη τις διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης και τώρα προχωρούμε στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ώστε από το φθινόπωρο και μετά να μπορούν να γίνουν επενδύσεις στον τόπο. Γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις, διότι μπλέκονται στη γραφειοκρατία. Και μαζί με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα έχουμε ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τις επενδύσεις», είπε η κυρία Κατσέλη, ενώ σε ότι αφορά στις τιμές η υπουργός σημείωσε ότι ναι μεν έχουν επιβαρυνθεί από τους έμμεσους φόρους και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε πολλά προϊόντα, αλλά ο πληθωρισμός, εάν αφαιρεθούν οι φόροι δείχνει αποκλιμάκωση. «Όχι όσο θα θέλαμε και γι’ αυτό παρεμβαίνουμε στην αγορά», πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη.

Σχετικά με την αξιοποίηση των ευεργετικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η υπουργός ανέφερε ότι: «το νομοσχέδιο αυτό πραγματικά είναι μια ανάσα σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδυναμία. Δηλαδή έχουν δανειστεί για τον άλφα ή βήτα λόγο και, επειδή βρεθήκανε σε έκτακτες συνθήκες, αδυνατούν να επληρώσουν τα χρέη τους. Από 1η Σεπτεμβρίου μπορούν να υπαχθούν στην πρώτη φάση της διαδικασίας που προβλέπεται, δηλαδή να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, και, αν αυτή δεν τελεσφορήσει, να προχωρήσουν από 1η Ιανουαρίου στην κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, προκειμένου να γίνει η ρύθμιση των χρεών τους».

Τέλος ανέφερε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση και το σχέδιο νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες.

«Θέλω να μείνω στο υπουργείο»

Με δεδομένες τις φήμες περί ανασχηματισμού, η υπουργός Οικονομίας δεν έκρυψε ότι θα την ενδιέφερε το ενδεχόμενο να παραμείνει στο υπουργείο. «Μετά από 8 μήνες νομοθετικού έργου είναι μεγάλη πρόκληση, να δω θεσμικές αλλαγές τις οποίες περάσαμε να γίνονται πράξη, να εποπτεύσω την υλοποίηση τους, καθώς πολλά πράγματα στραβώνουν στην υλοποίηση» όπως είπε.

Σχετικά με το «βαθμολόγιο» αξιολόγησης των υπουργών η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι το υπουργείο της είναι «σε όλα στο πράσινο», ενώ αναφερόμενη ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως «αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά, νομίζω ότι κάθε πολιτικός που παράγει έργο και θίγει τα κακώς κείμενα έχει συνήθως απέναντι του κάποιους, οι οποίοι δεν τοποθετούνται επί της ουσίας της πολιτικής και των πολιτικών επιλογών, αλλά βασικά μέσω δυσφημιστικών σχολίων, απαξιωτικών χαρακτηρισμών κλπ προσπαθούν να απαξιώσουν έναν πολιτικό ή ένα έργο. Αυτό είναι κομμάτι της πολιτικής και πρέπει κάποιος που μπαίνει στην πολιτική να είναι προετοιμασμένος και γι’ αυτό, δυστυχώς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

#TAGS MM