weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αποκάλυψη Στρος Καν: Μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές ζητήσαμε βοήθεια από το ΔΝΤ!

“Βόμβα” ρίχνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν αποκαλύπτοντας ότι ενώ η κυβέρνηση διέψευδε κατηγορηματικά ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, είχε ζητήσει ήδη την παρέμβαση του Ταμείου από τις αρχές Δεκεμβρίου, δύο μήνες δηλαδή μετά τις εκλογές, στις αρχές Οκτωβρίου του 2009.

Αυτό αποκαλύπτει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο ίδιος ο Στρος Καν σε ντοκιμανταίρ που θα προβληθεί από το CANAL + τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου του έθεσε την ιδέα για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα του Ταμείου, πριν από 14 μήνες. Εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε χώρα της Ευρωζώνης.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου του 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ζήτημα στους ευρωπαίους ηγέτες, εισπράτοντας αρνητική στάση.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου διέψευσε σε δηλώσεις του κατά τη Σύνοδο, τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ διάψευση είχε εκδόσει και το Ταμείο, λέγοντας ότι δεν υπήρχε επίσημο αίτημα των ελληνικών αρχών, πράγμα που τότε ήταν αλήθεια. Ωστόσο η συζήτηση υπήρχε, όπως προκύπτει.

Ο πρωθυπουργός έπαιξε ξανά το χαρτί του ΔΝΤ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, προειδοποιώντας δημοσίως τους ηγέτες της ΕΕ ότι αν δεν συμφωνήσουν σε πακέτο στήριξης, θα καταφύγει στο Ταμείο. Ήταν η περίοδος όπου ο κερδοσκοπικός πόλεμος κατά των ελληνικών ομολόγων μαινόταν. 

Η ανακοίνωση ότι θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ ήρθε από το Καστελόριζο, στα τέλη Απριλίου του 2010, «Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία στην εφημερίδα.

Η Ελλάδα πάντως δεν διαψεύδει. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήηλωσε ότι «όλοι θυμόμαστε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να αποτρέψει τη χρεοκοπίας της χώρας», τονίζοντας ότι η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι περίμεναν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή ότι «διαψεύδονται, εκτίθενται και αναζητούν προφάσεις».

«Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, αυτά που υποστήριζε από τότε η Νέα Δημοκρατία και υποψιαζόταν ολόκληρος ο ελληνικός λαός:

Ότι πρώτον: Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του συνειδητά οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, φουσκώνοντας στην αρχή το έλλειμμα και απαξιώνοντας στη συνέχεια την Ελληνική οικονομία, με τις δηλώσεις περί “Τιτανικού”, “διεφθαρμένης χώρας” κ.λπ.

Και ότι δεύτερον: Ο κ. Παπανδρέου συνειδητά αποπροσανατόλιζε τον Ελληνικό λαό, ενώ παρασκηνιακά είχε επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ», ανέφερε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο Ντομινίκ Στρος Καν ετοιμάζει θριαμβευτική επάνοδο στα πολιτικά πράγματα της Γαλλίας, θέτοντας υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2012, με το «φωτοστέφανο» της διάσωσης της Ελλάδας και της στήριξης του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή Οικονομία, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα.

Ο ίδιος πάντως διαψεύδει κατηγορηματικά το σενάριο να θέσει υποψηφιότητα ως διάδοχος του Νικολά Σαρκοζί, μετά τη λήξη της θητείας του στο ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2012.

#TAGS MM