Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Αποκλείει βοήθεια στην Ελλάδα η Μέρκελ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα,

εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τα μέτρα που ελήφθησαν από την Αθήνα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο κανάλι ARD της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, για το ενδεχόμενο μιας οικονομικής στήριξης της Ελλάδας εκ μέρους της Γερμανίας, η Μέρκελ είπε ότι “δεν τίθεται απολύτως τέτοιο θέμα”. “Έχουμε μια ευρωπαϊκή συνθήκη σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν δυνατότητες να βοηθηθούν οικονομικά, κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα”. Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν προβλέπεται βοήθεια των χωρών της ζώνης του ευρώ στην Ελλάδα. «Προς το παρόν ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε την Ελλάδα είναι να καταστήσουμε σαφές ότι πρέπει να κάνει τα καθήκοντά της…», είπε μεταξύ άλλων η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε για πολλοστή φορά την ανησυχία της για τις πιέσεις που υφίσταται το Ευρώ μέσω κυρίως της ελληνικής κρίσης και επέμεινε στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος στη ρίζα του, προσδιορίζοντάς την με το υψηλό έλλειμμα της Ελλάδας και την χαμένη αξιοπιστία της χώρας. «Γιαυτό είμαι ευγνώμων που η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πολύ θαρραλέα οικονομίες και διορθωτικά μέτρα», είπε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι «τώρα πρέπει να διασφαλιστεί πως και η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πειστούν πως το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Περικοπών θα μπορέσει να επιλύσει πράγματι τα προβλήματα…»

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα μειώσει κατά 4 μονάδες το έλλειμμα, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμα προχωρήσει ώστε να μπορεί κανείς να πει πως υλοποιούνται, γι’ αυτό και το κύριο είναι η υλοποίηση. Και τότε ελπίζω πως οι αγορές θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές προσπάθειες και σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε πράγματι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα», είπε η Μέρκελ. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε