Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Απώλειες 4,3 δισ ευρώ για τη General Motors

Απώλειες 4,3 δισ ευρώ για τη General Motors

 Ο όμιλος της GM το 2009 κατέλαβε ποσοστό 19,6% της αμερικανικής αγοράς και 11,6% σε όλον τον κόσμο.

Απώλειες 4,3 δισ. δολαρίων στο διάστημα μεταξύ της εξόδου της από καθεστώς χρεοκοπίας, στις 10 Ιουλίου, και έως την 31η Δεκεμβρίου, κατέγραψε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, η οποία είχε καταθέσει τον προϋπολογισμό της και ανασυγκροτήθηκε το 2009 με τη βοήθεια του αμερικανικού δημοσίου, ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρεία.

Τα στοιχεία τούτα δεν είναι συγκρίσιμα με εκείνα των παρελθόντων ετών, καθώς η πάλαι ποτέ πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο ανασυγκροτήθηκε εκ βάθρων μετά την έξοδό της από το καθεστώς χρεοκοπίας: το προσωπικό της μειώθηκε κατά 30% και έχει εστιασθεί σε πέντε κύριες μάρκες–τις Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, και Opel-εγκαταλείποντας τις Saturn, Pontiac, Hummer στις ΗΠΑ και τη Saab στην Ευρώπη.

Συνολικά το 2009, ο τζίρος της εταιρείας-που τονίζει ότι πρωταρχικός στόχος της είναι να ξεπληρώσει το αμερικανικό δημόσιο και κατόπιν να επιστρέψει στο Χρηματιστήριο-ανήλθε στα 148,979 δισ. δολάρια, με πωλήσεις 7,48 εκατ. οχημάτων σε όλον τον κόσμο. Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν μία πτώση 10,5% μέσα σε ένα χρόνο. Ο όμιλος της GM το 2009 κατέλαβε ποσοστό 19,6% της αμερικανικής αγοράς και 11,6% σε όλον τον κόσμο.

Ο οικονομικός διευθυντής της Κρις Λίντελ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά το ενδεχόμενο η εταιρεία να έχει κερδοφορία μέσα στο τρέχον έτος. «Είμαι αισιόδοξος» από τη μείωση του κόστους και τη συνεχιζόμενη ανασυγκρότηση του ομίλου, καθώς και από τα δεδεμένα του πρώτου τριμήνου, τόνισε πάντως ο Λίντελ.

   

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε