Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

“Αστειότητες τα περί εξόδου από την ευρωζώνη”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

“Αστεία πράγματα” χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τις φήμες περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

“Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο πρόγραμμα, στο οποίο οι Έλληνες πολίτες καλούνται να κάνουν μεγάλες θυσίες. Όμως το πρόγραμμα αυτό θα αλλάξει τη χώρα και της εξασφαλίζει 110 δισ. ευρώ, τα οποία της επιτρέπουν να μην είναι ευάλωτη στις διεθνείς αγορές”, τόνισε σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, όπου μετείχε στις εργασίες του Ecofin.

Η πορεία μείωσης του ελλείμματος βρίσκεται σε καλό δρόμο εκτίμησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η Ελλάδα δε βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup και σε αυτό στάθηκε ο Έλληνας υπουργός. Έκρινε ότι ο προϋπολογισμός είναι σε σωστό δρόμο και επεσήμανε ότι «τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, είχαμε μείωση του ελλείμματος που ξεπερνούσε το 40%». Το ίδιο διάστημα, πρόσθεσε, η αύξηση των εσόδων είναι της τάξεως του 8%.

Η αύξηση αυτή, τόνισε ο υπουργός, είναι πολύ κοντά στο στόχο, χωρίς ακόμη να έχουν συνυπολογιστεί τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ και από τους φόρους ειδικής κατανάλωσης. “Η Ελλάδα έχει πάρει πολύ περισσότερα μέτρα για να επιτύχει το στόχο της και ακόμα και με μία μικρή απόκλιση των εσόδων, λόγω ύφεσης, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Μετά την ψήφιση του φορολογικού νόμου, κινούμαστε προς την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και του νομοσχεδίου δημοσιονομικής ευθύνης τον Ιούνιο», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη μεικτού κλιμακίου του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Αθήνα τον Ιούνιο, έκρινε ότι η τρόικα «φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Τον Ιούλιο είναι η περίοδος που λήγουν έντοκα γραμμάτια Δημοσίου και άρα θα ανανεωθούν».

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την “εξαιρετικά σημαντική συμφωνία” του Eurogroup, ως προς τις τελευταίες λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, η ευρωζώνη διαμηνύει στις αγορές ότι θα υπερασπισθεί τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος και τη σταθερότητα στο σύνολό της.

Ειδικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η συμφωνία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δίνει τη δυνατότητα στις χώρες του ευρώ, αν χρειαστεί, να χρηματοδοτηθούν με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις που χρηματοδοτείται η Ελλάδα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, αρκετές χώρες, αλλά και ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, αναγνώρισαν ότι υπήρξε καθυστέρηση, η οποία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί για καμία άλλη χώρα.

Όσον αφορά στη λεγόμενη “Ομάδα Κρούσης”, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι που συνεδρίασε για δεύτερη φορά χθες το βράδυ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από τους τρόπους ενίσχυσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι προσπάθειες δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και προς την αποκλιμάκωση του χρέους. Η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ έθεσαν το ζήτημα να εξετάζεται όχι μόνο το δημόσιο χρέος, αλλά και το ιδιωτικό, το οποίο σε ορισμένες χώρες είναι υπέρογκο.

Το Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα του αυτόματου χαρακτήρα των κυρώσεων, σε περίπτωση που μία χώρα παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Ελλάδα συμφώνησε στην επιβολή αυστηρότερων οικονομικών και πολιτικών ποινών, ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο τόνισε ότι οι ποινές δεν θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα “τιμωρίας”, αλλά το χαρακτήρα “αποτροπής και διόρθωσης”.

Στο πλαίσιο αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι θα αποκτήσουν “σχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης”, δηλαδή θα ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο διατάξεις που θα χαρακτηρίζουν παράνομες τις δημοσιονομικές υπερβάσεις. Το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση τον Ιούνιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε