Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αυξάνονται οι φωνές κατά της λιτότητας – Μόνη παραφωνία η Γερμανία που απειλεί την Ελλάδα

Αυξάνονται οι φωνές κατά της λιτότητας – Μόνη παραφωνία η Γερμανία που απειλεί την Ελλάδα

Αλλάζει τις τελευταίες μέρες το κλίμα και αυξάνονται οι φωνές που λένε «φτάνει πια με τη λιτότητα. Κατά πολλούς η «στροφή» αυτή οφείλεται και στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ο επικεφαλής του IIF, οι Γερμανοί «σοφοί» αλλά και δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων ράπισαν την Άνγκελα Μέρκελ για την επιμονή της στη λιτότητα που βυθίζει συνεχώς τις οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα. Με το ίδιο ράπισμα αλλά μέσω διαρροών και το ΔΝΤ καλεί τη Γερμανία να επικεντρωθεί πλέον στην ανάπτυξη όχι μόνο τη δική της αλλά και των χωρών της ευρωζώνης.

«Αν θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση γύρω από την Ελλάδα. Το κέντρο βάρους έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στις βραχυπρόθεσμες περικοπές, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν έχει πάτο», είπε ο Τσαρλς Νταλάρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Βλέπουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αποσυνδεθεί από το πολιτικό πλαίσιο. Η συνολική προσήλωση στις βραχυπρόθεσμες περικοπές πρέπει να προσαρμοστεί στην οικονομική πραγματικότητα», υποστήριξε ο επικεφαλής των τραπεζών και βασικός διαπραγματευτής του PSI.

Εκτίμησε δε ότι η Γερμανία θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη σημερινή στρατηγική της. «Πιστεύω ότι θα αναγκαστεί, μαζί με άλλους εταίρους της ευρωζώνης, να επανεξετάσει την οικονομική στρατηγική της και να μελετήσει προσαρμογές οι οποίες θα φέρουν την οικονομία της ευρωζώνης σε πιο αξιόπιστη τροχιά», είπε.
«Πρέπει να εξισορροπήσει την εξίσωση λιτότητας-ανάπτυξης και να επιμηκύνει τον δρόμο δημοσιονομικής προσαρμογής για κάποιες χώρες», πρόσθεσε.

Η συγκεκριμένη πολιτική κατά τον επικεφαλής του IIF μπορεί να σημαίνει «περισσότερα κονδύλια για τα επόμενα χρόνια». Είναι όμως «μία προσέγγιση σαφώς λιγότερο δαπανηρή από αυτή που οδήγησε στον εκτροχιασμό της κατάστασης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, σε σημείο ώστε να έχουν εισέλθει σε μεγαλύτερες δυσκολίες».

Ο ίδιος εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι σημερινές βραχυπρόθεσμες εξελίξεις θα αποτελέσουν δοκιμασία όσον αφορά την αποφασιστικότητα της χώρας να βγει από το αδιέξοδο.

«Το παρακάνατε με τη λιτότητα» λένε οι Γερμανοί «σοφοί»

Μετά την αντιπολίτευση και Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν τώρα από την Άγκελα Μέρκελ να αναθεωρήσει την οικονομική πολιτική της. Εκτός όμως από τους σοφούς υπάρχει και το ΔΝΤ που διαρρέει πως η Γερμανία πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της και να επικεντρωθεί κυρίως στην ανάπτυξη όχι μόνο τη δική της, αλλά να βοηθήσει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο καθηγητής και μέλος της ομάδας των «σοφών», που συμβουλεύουν την καγκελαρία, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής ενόψει της ψήφισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, στις 25 Μαΐου, ζήτησε χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Μπόφινγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό της στρατηγικής του Βερολίνου και εισηγήθηκε την επιμήκυνση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά και να μετριασθεί η κοινωνική πίεση.

Στην ίδια κατεύθυνση, ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΚΤ και την χρήση νέων οικονομικών εργαλείων, όπως τα ευρωομόλογα. Ο γνωστός οικονομολόγος κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι με την ως τώρα στρατηγική της αύξησε την πίεση των αγορών και σημείωσε ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν οδηγηθεί σε απόλυτη αποτυχία. Χαρακτήρισε δε τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας των νέων «μεγάλη απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Επιμήκυνση των προγραμμάτων σταθεροποίησης ζητεί, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Φέρντιναντ Φίχτνερ, ο οποίος τονίζει ότι η ηπιότερη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Όλα αυτά την ίδια μετά που άρθρο των Financial Times καλεί τους Ευρωπαίους να «βάλουν πλάτη στους Έλληνες απέναντι στη λιτότητα». «Η Ελλάδα θα ξεσκεπάσει γρήγορα τον Ολάντ, οι Έλληνες ψηφοφόροι τον «προκάλεσαν» στην μπλόφα του και τώρα ή θα τους βοηθήσει στην ακύρωση-επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ή θα συνταχθεί με την γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να ξανασυζητηθεί η ελληνική διάσωση», γράφει η εφημερίδα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FT:Βάλτε ”πλάτη” στους Έλληνες απέναντι στη λιτότητα

”Έρχεται η στιγμή της ελληνικής στάσης πληρωμών”

Απειλή Μπαρόζο: “Επιλέξτε. Λιτότητα ή Χρεοκοπία”!

Έκτακτη σύνοδος ηγετών της ΕΕ στις 23 Μαΐου

Λαγκάρντ: Έχετε τόσο ωραίο κλίμα για… ντομάτες

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε