Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυξημένος ο κίνδυνος για την Ελλάδα λόγω της αβεβαιότητας των μέτρων

Αυξημένος ο κίνδυνος για την Ελλάδα λόγω της αβεβαιότητας των μέτρων

 Η αβεβαιότητα αναφορικά με την ψήφιση των μέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αυξάνει τον κίνδυνο για την Ελλάδα, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Ειδικότερα, στο δελτίο αναφέρεται, ότι έχουν περάσει δέκα ημέρες από τη Συνάντηση Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012 και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση όσον αφορά στη δέσμη των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο μεταξύ των τριών συμμετεχόντων στην κυβέρνηση συνεργασίας, όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

“Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να επωφεληθεί του ευνοϊκού αλλά και συγκυριακού κλίματος που δημιούργησε η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου για να ολοκληρώσει την συμφωνία για τη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ. Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου μειώνονται, η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση αναζωπυρώνεται, ενώ και η διεθνής συγκυρία δεν είναι η ευνοϊκότερη. Το παράδειγμα της μη επίτευξης συμφωνίας πριν την Συνάντηση Κορυφής της 18η Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί”, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Τα περιθώρια των δεκαετών Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα (μετά τη Συνάντηση Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012) ακολουθούν ανοδική πορεία, δείχνοντας το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στην αγορά. Είναι πλέον εμφανές, ότι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από τους δανειστές ως πρόφαση για τη μη λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η εκταμίευση της δόσης θα βελτιώσει την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Η επίτευξη συμφωνίας και η εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ θα βελτιώσει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμα των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

“Δεν αποκλείουμε η αρχική ή η επαυξημένη δόση να εκταμιευθεί τμηματικά με βάση την πορεία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αποφευχθεί, αφενός διότι είναι εξαιρετικά αρνητική, όσον αφορά στη βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία και, αφετέρου, η τμηματική καταβολή της δόσης δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών ικανών να επανεκκινήσουν την οικονομία”, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε