Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Αύξηση 50,8% του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σημαντική διεύρυνση παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 50,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, αγγίζοντας τα 7 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την μείωση των μεταβιβάσεων της Ε.Ε προς την κυβέρνηση στα 411 εκατ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

Στο εμπορικό ισοζύγιο το έλλειμμα παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 167 εκατ. ευρώ η οποία προήλθε κυρίως από την αυξημένη δαπάνη για εισαγωγές καυσίμων. Όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα εκτός πλοίων και καυσίμων το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 326 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,6% (597 εκατ. ευρώ) ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,8% (271 εκατ. Ευρώ).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 129 εκατ. ευρώ αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή (-0,8%), ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 16,4%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 199 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους παρέμειναν σχεδόν στάσιμες (+1,0%), ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 8,6%, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο που αφορά τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες να βελτιωθεί κατά 37 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2009, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν ελαφρά (κατά 3,2%). Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 628 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1.469 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, κυρίως λόγω της προαναφερθείσας μείωσης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο ισοζύγιο χηματοοικονομικών σναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 98 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 55 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε και καθαρή εκροή (αποεπένδυση) κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, σημειώθηκε εισροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων εγχωρίων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (κατά 3,0 δισεκ. ευρώ) η οποία αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από την εκροή 0,3 δισεκ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Εκροή σημειώθηκε επίσης λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων αφ’ ενός σε μετοχές του εξωτερικού κατά 0,7 δισεκ. ευρώ

Στην κατηγορία των “λοιπών” επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 5,5 δισεκ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 9,3 δισεκ. ευρώ η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 3,0 δισεκ. ευρώ).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε