Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,8 δισ από την Εθνική Τράπεζα

 Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Από τα κεφάλαια αυτά, περίπου το 1,8 δισ. ευρώ θα αντληθεί από τις αγορές, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ενώ η Εθνική τράπεζα θα αντλήσει 1 δισ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικού πακέτου περίπου 20% της Finansbank.

Ειδικότερα, το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης περιλαμβάνει:

(α) Την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου, η οποία θα είναι πλήρως εγγυημένη και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2010, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 631 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω της έκδοσης 121,4 εκατ. νέων κοινών μετοχών με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ. Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές, και μέσω Έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1.184 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης 227,6 εκατ. Ομολογιών μετατρέψιμων σε 227,6 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ σε αναλογία 3 Μετατρέψιμες Ομολογίες για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές μετοχές. Η τιμή μετατροπής των Μετατρέψιμων Ομολογιών θα είναι ίδια με την τιμή διάθεσης των Νέων Ονομαστικών Μετοχών (5,20 ευρώ). Η Έκδοση Κοινών Μετοχών και η Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ διαθέτει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων για να αποφασίσει τόσο την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και την Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών.

(β) Τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Finansbanκ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση νέων όσο και υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας. Η ΕΤΕ σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Finansbank το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η διάθεση μετοχών της Finansbank θα γίνει το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας υπόψη των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και αφού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσής της, η ΕΤΕ εκτιμάται ότι θα αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, με τα οποία ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) θα ενισχυθεί περίπου κατά 380 μονάδες βάσης.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη δημόσια προσφορά μετοχών της Finansbank θα εξαρτηθούν τελικά από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών που θα επικρατούν στις κεφαλαιαγορές, του μεγέθους και της δομής της προσφοράς των μετοχών. Όταν το Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων, με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2010, θα διαμορφωθεί στο 13,4%, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιακής ενίσχυσης από την έκδοση του ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2) ύψους 450 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο 2010 που ήταν πρώτο βήμα στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ κ. Βασίλειος Ράπανος, αναφέρει ότι “το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης που ανακοινώθηκε σήμερα είναι απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την ΕΤΕ και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απόστολος Ταμβακάκης, επισημαίνει ότι “το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης αποτελεί ορόσημο για την ΕΤΕ καθώς ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον Όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά που δραστηριοποιείται πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου. Το προτεινόμενο Πρόγραμμα αντανακλά τη συνετή και προνοητική στάση της Τράπεζας στη διαχείριση κινδύνων και εποπτικών κεφαλαίων.”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε