Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου

Πετρέλαιο ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Πετρέλαιο ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εκτιμάται ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007 θα ανέλθει φέτος η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, με την αύξηση της κατανάλωσης να ωθείται από την ταχύτερη αύξηση στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Στην έκθεση του μηνός Ιανουαρίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η IEA που συμβουλεύει για θέματα ενεργειακής ασφάλειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τις εκτιμήσεις της για τη φετινή αύξηση της ζήτησης: εκτιμά πλέον ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2010, σε σχέση με το 2009 ή 1,7% μετά από την κάμψη κατά 1,5% που σημείωσε πέρυσι.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στα 86,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το 2007 (86,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα).

“Το 2011, αναμένουμε αύξηση κατά περίπου άλλο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, αλλά αυτό εξαρτάται από την οικονομική ανάκαμψη”, σημειώνεται στην έκθεση της IEA. Η αύξηση της ζήτησης κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα θα φέρει την παγκόσμια ζήτηση σε επίπεδα πάνω από τα επίπεδα του 2007, πριν η οικονομική κρίση οδηγήσει σε κάμψη της κατανάλωσης.

Η αναμενόμενη για φέτος αύξηση της ζήτησης “θα προέλθει εξ ολοκλήρου από τις εκτός ΟΟΣΑ χώρες”, υπογραμμίζει η IEA, αναθεωρώντας προς τα άνω κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα την εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα το 2010.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε