Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυξήθηκαν για πρώτη φορά οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο

Αυξήθηκαν για πρώτη φορά οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις στο σύνολο της οικονομίας (ιδιωτικός και δημόσιος τομέα) αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 205 δισ. ευρώ από 197 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.

Αύξηση, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, εμφανίζουν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο. Παράλληλα αύξηση εμφανίζουν και οι καταθέσεις του Δημοσίου μετά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης τον ίδιο μήνα με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών απτήν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
 
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση των καταθέσεων του Δημοσίου στα 17,9 δισ. ευρ από 9 δισ.ευρω τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) εμφάνισαν μικρή μείωση στα 187,2 δισ. ευρώ από 188,1 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις.

Αντίθετα στα νοικοκυριά καταγράφεται μία μικρή αύξηση των καταθέσεων οι οποίες διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 156,2 δισ. ευρώ από 156,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των καταθέσεων συνέβαλαν στον περιορισμό της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι στο τέλος Ιουλίου το συνολικό τους χρέος στην ΕΚΤ περιορίστηκε σημαντικά στα 96,2 δισ. ευρώ από 103 δισ. ευρώ που είχε φθάσει τον Ιούνιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε