Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αύριο καταφτάνει η τροίκα στην Αθήνα

Αύριο καταφτάνει η τροίκα στην Αθήνα

Αύριο καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο 22 ελεγκτών, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αισιόδοξη για την επόμενη δόση του δανείου. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του ελλείμματος πάει καλά αλλά υπάρχει μεγάλη υστέρηση των εσόδων.

Βάσει του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει 29 δράσεις, οι περισσότερες από τις οποιές έχουν δρομολογηθεί και μεταξύ των οποίων βρίσκονται η απλοποίηση ίδρυσης επιχειρήσεων και η εξυγίανση του ΟΣΕ.

Με την επίσκεψη της τρόικας η οποία θα μείνει ως τις 18 Ιουνίου, θεωρείται ότι σφραγίζεται και το ασφαλιστικό. Όπως άλλωστε δήλωσε την Παρασκευή ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν το θέμα του ασφαλιστικού έχει πλέον συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το σ.ν.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να “περάσει” τις εξετάσεις των ελεγκτών, όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος η οποία μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί κατά 2%. Επίσης και η συγκράτηση των δαπανών κατά 10 δισ. το πρώτο πεντάμηνο του 2010. Ωστόσο θολό σημείο είναι τα έσοδα καθώς αφενός τα μέτρα δεν έχουν φέρει ακόμη αποτελέσματα και αφετέρου η οικονομική κρίση επηρεάζει βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως η αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ως προς την υστέρηση στα έσοδα, τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται στα εξής:

– Βασικό ζήτημα οι επιστροφές των φόρων στις επιχειρήσεις. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2010 έχουν επιστραφεί περί τα 1,7 δισ. ευρώ και οφείλονται ακόμη άλλα 420 εκατομμύρια μέχρι στιγμής. 

– Δεδομένου ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, διογκώνονται οι κρατικές δαπάνες, Οι ελεγκτές θα βάλουν στο μικροσκόπιο ανειλημμένες υποχρεώσεις των υπουργείων, που αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είναι καταγεγραμμένες, αλλά θα φανούν ως “τρύπα” στον προϋπολογισμό. 

  Η τρόικα επίσης θέλει να διαπιστώσει ότι οι περαιτέρω δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο – υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων και οι “πονεμένες” εφημερίες γιατρών δεν θα μεταφερθούν στο δεύτερο εξάμηνο. 

– Το μεγάλο αγκάθι για την τρόικα είναι οι δαπανες της υγείας. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα χρέη των νοσοκομείων βρίσκονται στο 1 δισ. ευρώ. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα χρέη των ετών 2007-09 θα τακτοποιηθούν με ομόλογα του δημοσίου. Ωστόσο για την τρόικα το θέμα αυτό είναι “φόβος και τρόμος” καθώς τα χρέη των νοσοκομείων είναι ένας “σκοτεινός” χώρος που κινείτο και συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να κινείται ανεξέλεγκτα. Σημειώνεται ότι ακόμη το νέο σύστημα προμηθειών δεν έχει μπει σε εφαρμογή, υπάρχουν τεράστιες ελλείψες ακόμη και σε βασικά υλικά και επιπλέον σε 20 νοσοκομεία οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση. 

– Τρομερό πρόβλημα τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο. Στην πλειονότητά τους τα ταμεία έχουν αντλήσει τις πιστώσεις της χρονιάς και πάλι πολλά δεν έχουν εξασφαλισμένες τις συντάξεις από Σεπέμβρη. 

– Επίσης, βασικό ζήτημα είναι και οι τράπεζες καθώς ακόμη δεν έχει μπει σε εφαρμογή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ελεγκτές θέλουν να ξέρουν ότι το σχέδιο νόμου θα εξασφαλίσει ότι σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστεί να αντλήσουν ρευστότητα από το ταμείο, θα υπάρξει συμμετοχή της τροίκας στις διοικήσεις τους. 

– Πονοκέφαλο φέρνει στο οικονομικό επιτελείο το ζήτημα των χρεών των ΔΕΚΟ. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου πρέπει να έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο οι ισολογισμοί των 10 ΔΕΚΟ με τα μεγαλύτερα χρέη (ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΑΣ κ.α.). Αυτή τη στιγμή – σύμφωνα με την Καθημερινή- είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες ώστε να υπάρχουν όλα τα στοιχεία, προκειμένου η τρόικα να έχει καθαρή εικόνα και σε αυτό το δαιδαλώδη χώρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, το οικονομικό επιτελείο αναζητά έσοδα 5,3 δισ. ευρώ για να πιάσει το στόχο των 25 δισ. που προβλέπει η σύμβαση δανεισμού. Το πρώτο πεντάμηνο, τα έσοδα υπολείπονται κατά 3,4% του ετήσιου στόχου του 11,7%.

Διαβάστε επίσης: “Κλείδωσε” το ασφαλιστικό – Ποιοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε