Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αυστηρότερος έλεγχος της Κομισιόν στις χώρες του μνημονίου

Μετά την πολιτική συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν θα μπορεί πλέον να ασκεί αυστηρότερο έλεγχο στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Οι αποφάσεις απομένει να επικυρωθούν και από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται για τα μέσα Μαρτίου και οι σχετικοί κανονισμοί προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ με την πάροδο μικρού χρονικού διαστήματος.

Στις λεπτομέρειές του, το νέο νομοθετικό πακέτο προτείνει σαφώς καθορισμένες διαδικασίες προκειμένου να πεισθούν τα κράτη μέλη να τροποποιούν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους. Εφεξής όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλλουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους στην Επιτροπή. Στην περίπτωση που κάποιο προσχέδιο δεν τηρεί τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας -που απαγορεύει τα ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ- η Επιτροπή θα μπορεί κάλλιστα να αξιώσει την τροποποίησή τους.

 Επίσης προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία. Πλέον τα κράτη μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να έχουν αποστείλει τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το ερχόμενο έτος, που θα καταρτισθούν βάσει των ανεξαρτήτων προβλέψεων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου για επαλήθευση.
   
Ένα άλλο σημείο προόδου αποτελεί το γεγονός ότι τα κράτη μέλη καλούνται στο εξής να αναφέρουν λεπτομερώς τις επενδύσεις που οδηγούν σε αύξηση της δυναμικής της ανάπτυξής τους και το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων θα εφαρμόζεται με περισσότερη χαλαρότητα σε ιδιάζουσες περιστάσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεν: “Μπορεί να δοθεί επιπλέον χρόνος, υπό προϋποθέσεις”

 

Επιστολή Ρεν: Δε φταίει ο «πολλαπλασιαστής», φταίει η Ελλάδα

 

”Έλληνες κατεβάστε τον φορολογικό συντελεστή στο 12,5%”

 

Ικανοποιημένη η Κομισιόν για το φορολογικό

 

   

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε