Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυστριακός οικονομολόγος: Πιθανή νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους

Αυστριακός οικονομολόγος: Πιθανή νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους

Ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος και διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών, Κρίστιαν Κόισνιγκ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ» αναφέρεται στην πιθανότητα να είναι αναγκαία μια νέα διαγραφή χρέους στην Ελλάδα.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε μια αδύναμη χώρα, ακόμη και ένα ποσοστό χρέους 120% είναι πολύ υψηλό και το ερώτημα που προκύπτει είναι πόση πρέπει να είναι η διαγραφή χρέους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια διαγραφή χρέους, κατά την οποία ο δημόσιος τομέας συνεισφέρει αυτό που έχει ήδη συνεισφέρει ο ιδιωτικός τομέας, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εξυγίανσης.

Ο κ. Κόισνιγκ, γνωστός στο παρελθόν ως υποστηρικτής της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρει πως έχει αναθεωρήσει αυτή τη θέση του διότι έχουν αλλάξει στο μεταξύ οι συνθήκες, υπήρξε μαζική φυγή κεφαλαίων και, εξάλλου πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη.

Όπως λέει, σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ένα μέρος του χρέους θα έπρεπε να διαγραφεί και η χώρα θα αποκόπτονταν από τις αγορές, οπότε και πάλι θα επιβίωνε μόνο με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και, κατά την άποψή του, τώρα είναι πολύ αργά, ενώ, αν η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είχε γίνει νωρίτερα, μπορεί να είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος θεωρεί ορθή την πολιτική της ΕΕ γενικά στον χειρισμό της κρίσης και επισημαίνει την ύπαρξη τριών προβλημάτων, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας κάποιων χωρών (εξαιτίας της οποίας αυξάνεται το χρέος προς το εξωτερικό), την ανεπάρκεια διαθεσίμων των τραπεζών και το υψηλό δημόσιο χρέος, προβλήματα, τα οποία, όπως σημειώνει, ειδικά στην Ελλάδα, είναι σοβαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρηξικέλευθη πρόταση για μείωση του ελληνικού χρέους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε