weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αυτή είναι η Γερμανίδα υπουργός που ζήτησε χρυσό για εγγύηση στα δάνεια διάσωσης – Αμέσως μετά έφαγε επίσημο χαστούκι από την κυβέρνηση της

Αυτή είναι η Γερμανίδα υπουργός που ζήτησε χρυσό για εγγύηση στα δάνεια διάσωσης – Αμέσως μετά έφαγε επίσημο χαστούκι από την κυβέρνηση της
Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, που είναι επίσης αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι οι μελλοντικές δαπάνες στο πλαίσιο των πακέτων ‘διάσωσης’ των οικονομικών χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού και μετοχές σε κρατικές βιομηχανίες.

Η Φον ντερ Λέγεν, παρεμβαίνοντας στο διάλογο σχετικά με το γεγονός ότι η Φινλανδία ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα για τη φινλανδική συμβολή στο υπάρχον πακέτο δανεισμού, υπογράμμισε μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι οι μελλοντικές καταβολές τέτοιων πακέτων σταθεροποίησης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις.

«Αρκετά κράτη κάνουν μεγάλες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται. Αλλά για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα, χρειάζονται εγγυήσεις», φέρεται να δήλωσε η υπουργός, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Για τις δηλώσεις αυτές αξιωματούχος της κυβέρνησης της Γερμανίας, τράβηξε το αυτί της υπουργού εργασίας, λέγοντας ότι οι τοποθετήσεις της Ούρσουλας Φον ντερ Λέγεν δεν αποτελούν επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Φινλανδία δέχεται αλλαγή της συμφωνίας της με την Ελλάδα για την εγγύηση του δανείου της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γίρκι Κατάινεν.

 
Η Φινλανδία είναι διατεθειμένη να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία της με την Ελλάδα για την παροχή εγγύησης στο δάνειο που θα δώσει, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλές χώρες της Ευρωζώνης.
 
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή στην αναζήτηση άλλου τρόπου, με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση για το δάνειο της.
 
«Όλοι γνώριζαν από πριν ότι αυτό, η παροχή εγγύησης, αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, το κάναμε μαζί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στο Ελσίνκι, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά αν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δυνατό, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».
 
Η συμφωνία προκάλεσε αντιδράσεις από άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης – Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία -, οι οποίες δήλωσαν ότι θα ζητήσουν και αυτές εγγύηση για τα δάνεια που θα δώσουν, εφόσον η Ευρωζώνη εγκρίνει τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα.
 
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε με επιστολή του στους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ να αποφασίσουν για το αίτημα που έθεσαν οι χώρες αυτές.
 
Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από χώρες που άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως τη Γερμανία και την Ισπανία.
Σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post (Ράινισε Ποστ), την οποία αναμεταδίδει το Bloomberg, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άγκελα Μέρκελ άσκησε κριτική στη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα. Οι χώρες θα επιτύχουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, δήλωσε ο κ. Κλάους – Πέτερ Φλόσμπαχ, ενώ πρόσθεσε ότι η αναζήτηση ειδικών όρων από ορισμένες χώρες είναι «λάθος τρόπος».
 
Ο κ. Κατάινεν δήλωσε ότι «είναι καλύτερα να μην αρχίσουμε να μιλάμε τώρα για ανταγωνιστικά μοντέλα εγγυήσεων», προσθέτοντας: «Έχουμε πολύ στενές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη και ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι η διαφωνία μπορεί να λυθεί «εντός εβδομάδων», ενώ αρνήθηκε ότι η συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε την άποψη ότι χρειαζόμαστε την εγγύηση», δήλωσε, αναφέροντας στη συνέχεια: «Έχουμε πει στους εταίρους μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντική. Είναι μέρος της συμφωνίας για το σχηματισμό της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε μία λύση».
 
Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας προβλέπει την κατάθεση από την Ελλάδα μετρητών σε ένα κρατικό λογαριασμό, τα οποία η σκανδιναβική χώρα θα επενδύσει σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας.
Το ποσό που θα κατατεθεί, μαζί με τους τόκους των ομολόγων, θα καλύψει το δάνειο που θα δώσει η Φινλανδία στην Ελλάδα, αναφέρει το Ρόιτερ.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Μαρία Φέκτερ, τα μετρητά θα αντιστοιχούν στο 20% του ποσού, για το οποίο θα δοθεί εγγύηση.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται τους στόχους που θέτει ο έλληνας υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή του σε κοινοτικούς αξιωματούχους, σχετικά με την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τις επισημάνεις του κ. Βενιζέλου, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το νέο πρόγραμμα αρωγής της Ελλάδας, κάτι που, όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε ότι οι συζητήσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, που άρχισαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να επιβεβαιωθεί η ευθυγράμμισή της με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Τέλος, σημείωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου συνιστούν υποθετικά σενάρια.

 
Διαβάστε επίσης :

«Μεγάλη»… Τρίτη για την Ευρωζώνη – Συναντώνται στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας-Γερμανίας

Τους ανοίξαμε την όρεξη – Εγγυήσεις θέλουν τώρα και η Ολλανδία και η Σλοβακία


#TAGS MM