Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Bloomberg: Μάξιμουμ 30 δισ. ευρώ το μερίδιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μόνο όταν τελειώσει οριστικά το PSI.

Η οριστική απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ύψος της συνεισφοράς του στο νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα θα ληφθεί οριστικά στα μέσα Μαρτίου. Υπάρχουν όμως πιέσεις από χώρες- μέλη του Ταμείου να περιορισθεί η έκθεσή του στην Ευρώπη

Σύμφωνα όμως με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχο του Ταμείου, το ΔΝΤ θα δώσει στην Ελλάδα το πολύ 30 δισ. ευρώ και σε αυτό το ποσό συνυπολογίζεται και τα χρήματα από το πρώτο δάνειο.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει ότι η πίστωση στην Ελλάδα, μετά το δεύτερο πακέτο στήριξης θα παραμείνει κάτω από τα 30 δισ.», τόνισε ο αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές και πηγές από το ΔΝΤ, το Ταμείο μπορεί να συμβάλει με νέα κεφάλαια 13 δισ. ευρώ για νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η συμμετοχή του- μαζί με τα αδιάθετα 10 δισ. από το προηγούμενο πρόγραμμα- θα φθάσει συνολικά περίπου στα 23 δισ. ευρώ (σ.σ.: η συνολική έκθεση θα διατηρηθεί στα 30 δισ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα θα εξοφλεί μέρος των δανείων που πήρε από το πρώτο πρόγραμμα).

Με δεδομένο ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα για την περίοδο έως το 2014 θα έχει -χωρίς τα υπόλοιπα από το πρώτο πρόγραμμα- συνολικό ύψος 130 δισ. ευρώ, η συμμετοχή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ένα δέκατο από ένα τρίτο που ήταν στο πρώτο πακέτο.

Την Τετάρτη, η Λαγκάρντ ενημέρωσε –άτυπα- το συμβούλιο του Ταμείου για όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Η επίσημη ενημέρωση και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ θα γίνει στα μέσα Μαρτίου, όταν και θα αποφασιστεί το ακριβές ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει το IMF στο νέο δάνειο για την Ελλάδα.

Το πρωί της Πέμπτης (ώρα ΗΠΑ), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου και το ζήτημα της Ελλάδας θα είναι από τα κυριότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο χάθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια λόγω… φόβου!

”Κλωτσάνε” στο κούρεμα τα hedge funds – Ναι λένε οι τράπεζες

Επανήλθε δριμύτερος ο Σόιμπλε με νέο τελεσίγραφο: Μέχρι 1η Μαρτίου να ψηφιστούν οι νόμοι “γιατί χάνει την υπομονή του

Μέρκελ: “Όσοι Έλληνες έχουν λεφτά τα έβγαλαν στο εξωτερικό, ενώ το εισόδημα του μέσου πολίτη πλήττεται”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε