Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Bloomberg:Έκτακτη ρευστότητα για την Εμπορική από την ΤτΕ

Bloomberg:Έκτακτη ρευστότητα για την Εμπορική από την ΤτΕ

Η γαλλική τράπεζα Credit Agricole ήλθε σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για παροχή έκτακτης ρευστότητας στην Εμπορική Τράπεζα, που αποτελεί θυγατρική μονάδα του γαλλικού κολοσσού στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Η χρηματοδότηση της Εμπορικής Τράπεζας από την ΤτΕ θα υλοποιηθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως σε περίπτωση περαιτέρω συρρίκνωσης των διαθέσιμων καταθέσεων.

Σύμφωνα με τις πηγές του διεθνούς πρακτορείου, η Credit Agricole εξασφάλισε την χρηματοδότηση της Εμπορικής Τράπεζας μέσω του ELA, του έκτακτου μηχανισμού διοχέτευσης κεφαλαίων που έχει θεσμοθετηθεί από το Ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με τους όρους του ELA, οι κεντρικές τράπεζες των 17 κρατών μελών της νομισματικής ένωσης μπορούν να παρέχουν έκτακτη ρευστότητα σε εμπορικές τράπεζες που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διότι δεν μπορούν να προσφέρουν αποδεκτά εχέγγυα, όπως κρατικά ομόλογα.

Η συμφωνία με την ΤτΕ ακολουθεί τη διοχέτευση 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Εμπορική Τράπεζα από την Credit Agricole, μέσω δανείων της ΕΚΤ, τον Μάρτιο.

Η Credit Agricole είναι μία από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Citigroup, τυχόν έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε συνολικές ζημίες έξι δισεκατομμυρίων ευρώ στο γαλλικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Το μέγεθος της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει η Credit Agricole γίνεται κατανοητό εάν αναλογισθούμε ότι η ανταγωνιστική Société Générale, που ελέγχει τη Γενική Τράπεζα, εκτιμάται ότι θα υποστεί ζημία 500 εκατομμυρίων ευρώ εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ΟΝΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ομπάμα: Έλληνες αν εγκαταλείψετε την ευρωζώνη τα δεινά σας θα είναι χειρότερα!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε