Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Capital controls: Άρση των περιορισμών ως το τέλος του χρόνου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Χρονοδιάγραμμα έβαλε μέσα σε μια πρόταση ο υπουργός Οικονομικών για την άρση των capital controls.

Μιλώντας στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά ότι η χώρα μπορεί πλέον να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), να αλλάξει σελίδα και έτσι πολύ σύντομα να φύγουν τα capital controls πιθανώς μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η φράση αυτή του υπουργού Οικονομικών έρχεται αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών με την αύξηση του ορίου ανάληψης στα 500 ευρώ την εβδομάδα.


Για πρώτη φορά, από τα χείλη του ίδιου του “τσάρου” της οικονομίας ωστόσο μπαίνει και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο οδικός χάρτης που σχεδιάζεται προβλέπει σημαντική χαλάρωση των περιορισμών με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές.Ουσιαστικά πρόκειται για αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα ανά εβδομάδα στα 500 ευρώ.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει δοθεί πλήρες χρονοδιάγραμμα ως προς την αλλαγή αυτή. Παράλληλα εξετάζεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών όψεως ή καταθετικών με την προσθήκη δικαιούχων, αλλά και η ενεργοποίηση αδρανών λογαριασμών, μαζί με την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών που επιστρέφουν στις τράπεζες από το 30% που είναι σήμερα στο 60%, αλλά και την αύξηση στο ποσό μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.000 ευρώ για κάθε πελάτη ανά μήνα.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε