Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Citi: αυξημένες πιθανότητες επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι βραχυπρόθεσμες λύσεις δεν αρκούν για να λυθούν τα…

διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας, υποστηρίζει σε σημερινή της έκθεση για τη χώρα μας η Citi.

 

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα υφιστάμενα πακέτα διάσωσης θα έχουν εξαντληθεί εντός του επόμενου εννιαμήνου, εάν παραμείνουν οι σημερινές συνθήκες.

 

Ακόμη και εάν ενεργοποιηθεί κάποιος μηχανισμός «γέφυρα» με ορίζοντα τεσσάρων έως πέντε ετών, το μόνο που θα γίνει είναι να αναβληθούν τα φαινόμενα αδυναμίας πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για αναδιάρθρωση ή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

 

Η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους της Ελλάδας, όμως, είναι πιθανό να πυροδοτήσει μετάδοση του κινδύνου, γεγονός που θα προκαλέσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

 

Αυτό που χρειάζεται είναι η εύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης, η οποία ωστόσο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού, εκτιμά η Citi. «Η Ελλάδα θα καταλήξει να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια, τα οποία θα σταδιακά θα σταθεροποιηθούν. Για να περιοριστούν οι συνεπακόλουθες συνέπειες, το βάρος θα πρέπει να επιμεριστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες», καταλήγει η παγκόσμια τράπεζα. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε