Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Δάνειο 28 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα προτείνει το ΔΝΤ

Την ερχόμενη πέμπτη θα αποφασίσει το ΔΝΤ για το ύψος του νέου δανείου!

Συγκεκριμένη πρόταση συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση με το ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ θα υποβάλει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με δήλωση της, κατά τις διαβουλεύσεις που είχε με τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και με βάση τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, η κ. Λαγκάρντ έχει την πρόθεση, όπως επισημαίνει, να προτείνει τη χορήγηση στην Ελλάδα 28 δισ ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια), στο πλαίσιο της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για την υποστήριξη του ελληνικού φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όπως τονίζει η κ. Λαγκάρντ, η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η διατήρηση της δημοσιονομικής θέσης, θα οδηγήσει στην απαίτηση από την Ελλάδα να καταβάλει “διαρκείς και βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η απόφασή της να εισηγηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ότι το Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να συνδράμει σ’ αυτή την προσπάθεια για την Ελλάδα, παρέχοντας “ουσιαστική χρηματοδοτική στήριξη”, είναι ανάλογη με τη μακροπρόθεσμη φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και με τις σημαντικές οικονομικές εισφορές που προβλέπονται από τον ιδιωτικό τομέα και από κράτη μέλη της ευρωζώνης. Η κλίμακα και η διάρκεια της στήριξης του Ταμείου “αντανακλά στην αποφασιστικότητα” του ΔΝΤ, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Τέλος, χαιρετίζει τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα για να συμμετάσχει στην προσφορά ανταλλαγής του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, όπως επισημαίνει, που θα μειώσει δραματικά μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του χρέους, προσθέτοντας ότι η συνεχής υποστήριξη του ΔΝΤ θα είναι μέρος ενός “ολοκληρωμένου πακέτου”, όπου όλα τα μέρη – η ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαίοι εταίροι της, ο ιδιωτικός τομέας, και το Ταμείο- θα παίξουν το ρόλο τους για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει αυτή την κρίση και με την πάροδο του χρόνου να αποκατασταθεί η ανάπτυξη, συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Η κ. Λαγκάρντ σημειώνει ότι θα καταθέσει την πρότασή της την επόμενη εβδομάδα (15 Μαρτίου) στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Διαβάστε
Η κυβέρνηση αποφάσισε το κούρεμα όλων των ασφαλιστικών ταμείων – Διάγγελμα Παπαδήμου: “Έχουμε ακόμα ανηφόρα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε