Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Δεδομένη η επιμήκυνση – Ποια μέτρα μένουν ανοιχτά

Δεδομένη η επιμήκυνση – Ποια μέτρα μένουν ανοιχτά

Υπάρχει μια… μικρή λεπτομέρεια στις χθεσινές διαπραγματεύσεις που λέει πολλά. Δεν είναι άλλη από το ποσό των μέτρων που συμφώνησε (έστω και αν απομένουν 1 με 2 δισ.) η χώρα με την τρόικα.

Όπως έλεγε με νόημα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα μέτρα είναι 13,5 δισ. ευρώ “τελεία και παύλα”. Γιατί το είπε αυτό;

Πολύ απλά διότι χωρίς επιμήκυνση τα μέτρα που θα έπρεπε να πάρει η χώρα θα έπρεπε να είναι κατά 4,5δισ. ευρώ παραπάνω, δηλαδή 18 δισ.

Ουσιαστικά μετά το χθεσινό θρίλερ (διαβάστε εδώ) συμφωνήθηκαν μέτρα 13,5 δισ. για τη διετία 2013-2014 που θα αποτελείται από περικοπές 11 δισ. και επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. (διαβάστε εδώ τις τελευταίες πληροφορίες για τα μέτρα).

Ωστόσο υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα. Εκτός απ’ τις λεπτομέριες στα εργασιακά υπάρχουν μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν στα κλειστά επαγγέλματα. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις για φαρμακοποιούς, δικηγόρους και ταξί, αλλά και αποφάσεις που αφορούν στη συνταγογράφηση.

Αυτά είναι μέτρα που μπορούν να κλείσουν και μετά τις αποφάσεις του eurogroup για επιμήκυνση. Εκείνο που επείγει είναι να υπάρξει ένα οριστικό ποσοστό στις μειώσεις των συντάξεων, κάτι που αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ώρες μετά τη νέα συνάντηση (ίσως είναι και τηλεφωνική) των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τον Γιάννη Στούρναρα.

Διαβάστε επίσης:
Συμφώνησαν σε απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων – Τι θα γίνει με αποζημιώσεις και τριετίες

Ανατροπή τη νύχτα – Σκληρό ροκ μεταξύ αρχηγών και πως λύγισε ο Τόμσεν

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε