Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

ΔΕΗ: Οι αυξήσεις στο ρεύμα και οι αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο- Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο

ΔΕΗ: Οι αυξήσεις στο ρεύμα και οι αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο- Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο

– Αλλάζουν οι κλίμακες στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και φέρνουν αυξήσεις στους λογαριασμούς
– Ποιοι θα έχουν εκπτώσεις 50 ως 60 ευρώ και ποιοι θα… καούν από τις αυξήσεις
– Σαρωτικές αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο με τέσσερις κλίμακες και διαφορετικές εκπτώσεις
– Αναλυτικά η πρόταση της ΡΑΕ για τις νέες τιμές στο ρεύμα και ποιοι επηρεάζονται ανάλογα με την κατανάλωση

Τα πάνω κάτω φέρνει η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις χρεώσεις του ρεύματος όχι μόνο σε ότι αφορά στο Κοινωνικό Τιμολόγιο όπου πλέον οι δικαιούχοι γίνονται… τεσσάρων κατηγοριών, αλλά και στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας με αλλαγές στις κλίμακες που φέρνουν τα πάνω-κάτω στις χρεώσεις.

Οι αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο:

Η ΡΑΕ εισηγείται τη δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών δικαιούχων, οι οποίοι θα έχουν διαφορετικές εκπτώσεις στον λογαριασμό.

Τη μεγαλύτερη έκπτωση, η οποία θα είναι της τάξης του 80% θα χορηγείται στους δικαιούχους του εισοδήματος αλληλεγγύης με τα κριτήρια που ισχύουν για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Στις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες με εκπτώσεις που θα ξεκινούν από 20% και θα κλιμακώνονται σε 40% και 60% θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια, αλλά και οι καταθέσεις που εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους στις τράπεζες.

Οι αλλαγές στις χρεώσεις ΥΚΩ:

Αλλαγές εισηγείται η Ρυθμιστική αρχή Ενέργειας και στις χρεώσεις ΥΚΩ. Οι σημερινές χρεώσεις είναι 0,00699 ευρώ για 0-1.600 kWh το τετράμηνο, 0,01570 ευρώ για 1.601-2.000 kWh, 0,03987 ευρώ για 2.001-3.000 kWh, και 0,04488 ευρώ για 3.000 kWh και άνω.

Η μεγάλη αδικία σήμερα συνίσταται στο γεγονός ότι όταν ο καταναλωτής υπερβαίνει το ένα κλιμάκιο χρεώνεται με τη νέα κλίμακα για όλη την κατανάλωση που κάνει μέσα στο τετράμηνο. Τώρα με την πρόταση της ΡΑΕ η επιπλέον χρέωση θα γίνεται μόνο για τις κιλοβατώρες που υπερβαίνουν το κλιμάκιο.

Ωστόσο θα προσαρμοστούν και οι χρεώσεις για τις κλίμακες.

Έτσι για τη χαμηλή κλίμακα αναμένεται να υπάρξει μια επιβάρυνση της τάξης του 1 ευρώ ανά τετράμηνο, ενώ για τις κλίμακες 1600-2000 kWh και 2.001-3.000 kWh αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις της τάξης των 50- 60 ευρώ ετησίως. Αντίθετα για τις καταναλώσεις άνω των 3000 kWh θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις.

Με πληροφορίες από capital

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις