Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Δείτε τις νέες αλλαγές σε φορολογία και αποδείξεις – Φοροέκπτωση 800 ευρώ;

Δείτε τις νέες αλλαγές σε φορολογία και αποδείξεις – Φοροέκπτωση 800 ευρώ;

Οι αλλαγές αφορούν στις αποδείξεις, τα τσιγάρα, τη φορολογία των αποδείξεων

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει στη δημιουργία μία ανεξάρτητης ομάδας 200 ελεγκτών υπό τον ΣΔΟΕ, η οποία ομάδα θα έχει ως μοναδικό στόχο των έλεγχο των επιχειρήσεων για την πληρωμή του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ελεγκτές θα προχωρούν σε ελέγχους σε επιχειρήσεις που έχουν κόψει αποδείξεις, αλλά δεν έχουν πληρώσει τον ΦΠΑ, οπότε οι ελεγκτές θα υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να πληρώνουν εάν όχι όλο το ποσό εφάπαξ, αλλά έστω ένα μέρος και το υπόλοιπο σε δόσεις.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων και μάλιστα αυτό αναμένεται να συμβεί από τον Οκτώβριο ή αργότερα τον Νοέμβριο προκειμένου να προλάβουν τις αγορές των Χριστουγέννων.

Ερχονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων πριν από το τέλος του 2010. Αυτό έχει αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος βλέπει το «κίνημα των αποδείξεων» να έχει εμφανίσει σημάδια κόπωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη δημιουργία νέων κινήτρων με τη μορφή φοροεκπτώσε- ων ώστε να συνεχίσουν οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις ακόμη και αν έχουν συγκεντρώσει το ποσό των αποδείξεων που χρειάζονται για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.

Σήμερα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας ως 15.000 ευρώ, από τις οποίες οι 12.000 ευρώ θα καλύψουν το αφορολόγητο όριο και οι υπόλοιπες 3.000 ευρώ θα προσφέρουν μια πρόσθετη φοροέκπτωση 300 ευρώ (3.000 Χ 10%). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», μια σκέψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το συνολικό ποσό των αποδείξεων που θα μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος να ανέρχεται σε 18.000 ευρώ ή ακόμη και σε 20.000 ευρώ αντί για 15.000 ευρώ σήμερα. Ετσι, αν κάποιος συγκεντρώσει το σύνολο του νέου ανώτατου ορίου, δηλαδή 20.000 ευρώ, θα εξασφαλίσει πέραν του αφορολογήτου ορίου και πρόσθετη έκπτωση φόρου 800 ευρώ (8.000 Χ 10%).

Μία εκ των αλλαγών είναι πως θα υπάρχει μπόνους για τις αποδείξεις από τις κατηγορίες επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της φοροδιαφυγής.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο φορολογίας των επιχειρήσεων με σταδιακή μείωση του συντελεστή στο 20%.

Εξελίξεις θα υπάρχουν και στην φορολογία για το πετρέλαιο με αγκάθι να αποτελεί το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα στις πολυκατοικίες. Οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι να επιστρέφεται ο φόρος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τέλος, αλλαγές αναμένονται και στη φορολογία των τσιγάρων, ύστερα και από τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό, Φίλιππο Σαχινίδι παρουσία όλων των εκπροσώπων καπνοβιομηχανιών και των περιπτεριούχων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε