Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Δεν αποκλείεται πτώχευση στην Ελλάδα”

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν, δεν αποκλείει και το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους του προγράμματος.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag (Βελτ αμ Ζόνταγκ 12.6.11) ο κ. Βάιντμαν εκτιμά πάντως ότι και αδυναμία πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας δεν θα συνιστούσε νομισματική απειλή για το ευρώ. “Το ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό”, λέει.

Η αποτροπή της στάσης πληρωμών “εξαρτάται κυρίως από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού” επισημαίνει ο κ. Βάιντμαν και τονίζει: “Θα υπάρξει εκτενής βοήθεια αλλά υπό αυστηρούς όρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ευρείες και ταχείες ιδιωτικοποιήσεις. Εάν δεν υλοποιηθούν οι αναληφθείσες δεσμεύσεις θα εκλείπει η βάση για περαιτέρω μέσα από το πρόγραμμα βοήθειας”.

“Την απόφαση αυτή θα έχει λάβει η Ελλάδα και θα υποστεί σίγουρα τις δραματικές οικονομικές συνέπειες μιας στάσης πληρωμών. Δεν θεωρώ μια τέτοια απόφαση ιδιαίτερα συνετή και θα ήταν σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση για τους εταίρους. Αλλά το ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό”, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Bundesbank.

Tαυτόχρονα, υπογραμμίζει την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει το πρόγραμμα αγορά ομολόγων επισφαλών χωρών της Ευρωζώνης. “Πραγματικότητα είναι ότι εδώ και δέκα εβδομάδες δεν αγοράζουμε ομόλογα χωρών που είναι σε κρίση και την απόφαση αυτή τη θεωρώ σωστή”, λέει ο κ. Βάιντμαν που συμμετέχει και στο συμβούλιο της ΕΚΤ. Απορρίπτει κάθε σκέψη για υποχρέωση των ιδιωτών πιστωτών να συμμετάσχουν στο κόστος του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα. “Θα χαιρέτιζα μια εθελοντική λύση, διότι και οι πιστωτές έχουν ένα ενδιαφέρον για τη σταθερότητα. Ωστόσο δεν θα πρέπει να έχουμε υψηλές προσδοκίες, καθώς ήδη τώρα δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές εκτός Ελλάδας”.

Ο πρόεδρος της Bundesbank εκτιμά ότι “εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης έτσι όπως έχει συμφωνηθεί με τη διεθνή κοινότητα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους”.

Επικαλείται δε το παράδειγμα των βαλτικών χωρών, οι οποίες “παρά τις διαφορές στις λεπτομέρειες – μέσω ενός σκληρού προγράμματος εξυγίανσης επανήλθαν σε επιτυχή πορεία ανάπτυξης”. Για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα κατά του προγράμματος προσαρμογής δηλώνει ότι έχει “κατανόηση ότι ο κόσμος σε δύσκολες εποχές δυσφορεί και το δείχνει. Αλλά ένα είναι σίγουρο: το τωρινό πρόγραμμα προσαρμογής είναι αναπότρεπτο, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστικότερη και να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της”.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης, Φόλκερ Κάουντερ, εκτιμά ότι αν δεν δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα ενδέχεται να απειληθεί νέα οικονομική και δημοσιονομική κρίση.

“Μπορώ να κατανοήσω τις αγωνίες των πολιτών. Αλλά αν δεν δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα θα είναι πολύ επικίνδυνο και κατ΄ επέκταση ανεύθυνο”, λέει στην κυριακάτικη εφημερίδα “Bild am Sonntag” . Ο κ. Κάουντερ προειδοποιεί ότι αν δεν δοθεί βοήθεια, “η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει, η Αθήνα δεν θα μπορέσει να πληρώσει, θα διασαλευτεί το σύστημα δημοσιονομικών και άλλων χωρών και η συνέπεια θα είναι μία νέα οικονομική και δημοσιονομική κρίση”.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σημειώνει ότι “δεν πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά”, αλλά ταυτόχρονα συνδέει τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα με αυστηρές προϋποθέσεις.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε