Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεν δίνει άλλα λεφτά στους χρεωμένους η Γερμανία

Δεν δίνει άλλα λεφτά στους χρεωμένους η Γερμανία

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε οι γερμανικές εγγυήσεις προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αυξηθούν πέρα των 211 δισ. ευρώ που ενέκριναν τα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου.

“Το Ταμείο έχει ένα πλαφόν 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 211 από αυτά αντιστοιχούν στην Γερμανία. Αυτό είναι όλο. Τέλος. Με εξαίρεση τους τόκους που θα προστεθούν”, τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του.

Η συμμετοχή της Γερμανίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΧΣ το αργότερο ως το 2013 θα είναι σύμφωνα με τον Σόιμπλε λιγότερο σημαντική. “Δεν υπάρχει λοιπόν άλλο θέμα πέραν των χρημάτων για τα οποία έχουμε εγγυηθεί”, πρόσθεσε την ώρα που Ιταλία και Ισπανία παραπαίουν και κινούνται προς τον Μηχανισμό.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε θεωρεί ότι τα κράτη που αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη κρίση χρέους θα πρέπει να τεθούν υπό στενή επιτήρηση.

“Το δικαίωμα της παρατήρησης και των συστάσεων δεν επαρκεί. Τα κράτη που επιθυμούν στο μέλλον να επωφεληθούν από την αλληλεγγύη του Ταμείου θα πρέπει να παραχωρήσουν στα ευρωπαϊκά όργανα το δικαίωμα της επέμβασης στις δημοσιονομικές αποφάσεις τους”, γράφει ο Βεστερβέλε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Τι λέει όμως ο κόσμος; Η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί “λανθασμένη” την διεύρυνση του Ταμείου προκύπτει από δημοσκόπηση που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλο της “Bild am Sonntag”. Το 58% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η επέκταση των αρμοδιοτήτων και η διεύρυνση του Ταμείου είναι “λανθασμένες” και μόνο το 34% θεωρεί ότι είναι “κάτι καλό”.

Επίσης, η πλειοψηφία των Γερμανών κρίνει ως “ελάχιστα αξιόπιστη” την δέσμευση της κυβέρνησης Μέρκελ ότι οι γερμανικές εγγυήσεις προς το ΕΤΧΣ δεν θα αυξηθούν στο μέλλον. Το 78% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η ενίσχυση των πόρων του Ταμείου από την Γερμανία θα αυξηθεί και μόνο το 19% θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε