Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Δεν έχει πειστεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η ΕΚΤ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Η ΕΚΤ δια του ίδιου της του προέδρου Μάριο Ντράγκι φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής ενόψει της τελικής συμφωνίας για το χρέος

καθώς όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις μένει ακόμη να επιβεβαιωθεί αν είναι ρεαλιστικό το σχέδιο που έχει δρομολογηθεί μέσω κουρέματος και νέας δανειακής σύμβασης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή ο Μάριο Ντράγκι είπε πως έχουν διαπιστωθεί προβλήματα τόσο λόγω της χαμηλής ανάπτυξης στη χώρα όσο και λόγω των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα.

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι:
“Θα ήθελα να σας πω, όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της, δεν έχω κάποιες λεπτομέρειες. Εγώ μπορώ να σας κάνω κάποια γενικά σχόλια.

Πρώτον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστική. Eνόψει του γεγονότος, ότι τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εκείνα που αναμένονταν στις 26 Οκτωβρίου, τόσο λόγω της πολύ πιο χαμηλής ανάπτυξης, όσο και λόγω κάποιας έλλειψης στην εφαρμογή του. Αυτό το στοιχείο είναι σίγουρα ένα τμήμα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτικών δανειστών της. Να δούμε τι θα αποφασιστεί. Δεν θα ήτανε σωστό να σχολιάσω εγώ για το τι θεωρούμε αυτή τη στιγμή ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Ρεαλιστικό αποτέλεσμα είναι οπωσδήποτε ένα αποτέλεσμα που θα δώσει 120% σχέση χρέους/ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αυτό είναι ρεαλιστικό. Για τους οίκους αξιολόγησης είπα και προηγουμένως, όχι ότι δεν μας ενδιαφέρουν, απλώς χρησιμοποιούμε αυτούς τους οργανισμούς αξιολόγησης μαζί με πολλά άλλα στοιχεία για την αξιολόγηση των εγγυητικών στοιχείων.”

Διαβάστε επίσης:
Θέμα ωρών το “κούρεμα” – Οι επιπτώσεις στην οικονομία, στους μισθούς στις συντάξεις και στις καταθέσεις

Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα; Ζητάει χρόνο ως και ο Ράιχενμπαχ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε