Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεν κάνει πίσω η Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Λ. Κατσέλη ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Λ. Κατσέλη ΦΩΤΟ EUROKINISSI

H Λ. Κατσέλη δεν υπέκυψε στις πιέσεις των ελληνικών τραπεζών για αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Δεν έκανε πίσω η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στις πιέσεις των τραπεζών και την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την υπερχρέωση των νοικοκυριών στη Βουλή. 

Μετά τη συνάντηση της κας Κατσέλη με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών διευκρίνισε ότι οι μόνες αλλαγές αφορούν σε τεχνικές παραμέτρους ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των ρυθμίσεων απο πολίτες που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Χαρακτηριστικό της δυσφορίας της Ένωσης ήταν πως ο Βασίλης Ράπανος δήλωσε με νόημα πως “ελπίζουμε το υπουργείο να λάβει υπόψιν τις προτάσεις μας”.

Στο νομοσχέδιο τώρα δεν έγινε καμία αλλαγή σε ότι αφορά στα στεγαστικά δάνεια, στην τετραετία εξυπηρέτησης των οφειλών καθώς και στο 10% για το ελάχιστο ποσοστό αποπληρωμής των οφειλών.

Μία από τις βασικές αλλαγές είναι η έξοδος του οφειλέτη από τη ρύθμιση σε περίπτωση που εκείνος αποκρύψει ενδεχομένως μία βελτίωση του εισοδήματος τους, ενώ δεν θα μπορεί κιόλας να καταθέσει αίτηση για επανένταξη στη ρύθμιση για τα επόμενη δύο χρόνια.

Παράλληλα ορίζεται υποχρεωτική από τον οφειλέτη η ενημέρωση για την βελτίωση της περιουσιακής τους κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό ο οφειλέτης θα έχει την υποχρέωση να το γνωστοποιήσει στο δικαστήριο, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν πριν. Επίσης προβλέπεται ότι για τα δάνεια που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος προκειμένου να κατατεθεί αίτηση. Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια θα παραμένουν στη ρύθμιση αλλά οι τόκοι δεν θα παγώνουν με την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, αλλά με την έκδοση της απόφασης, δηλαδή δύο μήνες αργότερα. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε