Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δεν πέρασε η πρόταση Μέρκελ εξ ολοκλήρου – Κατά περίπτωση η συμμετοχή ιδιωτών στους μηχανισμούς

Μισή νίκη κατάφερε η Μέρκελ, αφού ιδιώτες θα μετέχουν στους μηχανισμούς, αλλά μόνο κατά περίπτωση…

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σήμερα σε μια συμφωνία που αφορά τη συμμετοχή “κατά περίπτωση” ιδιωτικών τραπεζών σε ένα μελλοντικό μόνιμο Ταμείο διάσωσης της νομισματικής ένωσης μετά το 2013.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Eurogroup οι κανόνες του νέου μηχανισμού θα πρέπει να προσαρμοστούν και να προβλέπουν την κατά περίπτωση συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ακολουθώντας τα πρότυπα τα οποία εφαρμόζει το ΔΝΤ. Αναφέρεται, επίσης, ότι η ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης θα βασίζεται σε ένα “σφιχτό” πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και σε μία αυστηρή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους του κράτους αυτού. Την ανάλυση αυτή θα εκπονούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα. Με βάση αυτές τις εκθέσεις οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα λαμβάνουν ομόφωνα αποφάσεις για την παροχή της βοήθειας.

Το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι για τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα ενθαρρύνονται να διατηρούν την κάλυψή τους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πρακτικές του ΔΝΤ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην αναπάντεχη περίπτωση κατά την οποία θεωρηθεί ότι μία χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών της, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές της ένα συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της, σε ευθυγράμμιση με τις πρακτικές του ΔΝΤ.

Το ανακοινωθέν συνεχίζει λέγοντας ότι εφόσον κριθεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με αυτά τα μέτρα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια. Τονίζει, επίσης, ότι προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία θα συμπεριληφθούν ρήτρες με τρόπο που θα διασφαλίζεται η ρευστότητα στις αγορές, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις όλων των νέων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2013. Οι ρήτρες αυτές θα είναι συμβατές με τις ρήτρες που προβλέπονται στις νομοθεσίες της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και καταλήγει λεγοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στους πιστωτές να αποφασίζουν με ειδική πλειοψηφία , μία νομικά δεσμευτική αλλαγή για τους όρους πληρωμών, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Διαβάστε επίσης:

“Κλειδώνει” η διάσωση της Ιρλανδίας – Η γενικευμένη κρίση στήνει στον τοίχο την Ελλάδα με νέα σκληρότερα μέτρα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε