Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Δεν πέρασε προς το παρόν το ύπουλο σχέδιο των Γερμανών για να διώξουν χώρες από την ευρωζώνη

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι προτάσεις των γερμανών για “Σιδηρά Δημοσιονομική Πειθαρχία”, κρύβουν παγίδες για χώρες που είναι εξαιρετικά αδύναμες όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, η Γαλλία αντιτάχθηκε στην εφαρμογή τέτοιου σχεδίου προς το παρόν τουλάχιστον.

Και οι 27 υπουργοί των Οικονομικών, που συνήλθαν σήμερα άτυπα στις Βρυξέλλες συμφώνησαν “να προχωρήσουν, ταχέως, όλα εκείνα τα θέματα, που έχουν τη λύση της στη βάση των υφισταμένων συνθηκών”, αλλά και συγκεντρώνουν τη συναίνεση πολλών κρατών μελών, “άρα μπορεί να υλοποιηθούν ταχέως”. 

Επίσης, υλοποιήσιμη δεν είναι προς το παρόν “η διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης”, που πρότεινε το Βερολίνο, και υιοθετούμενη θα οδηγούσε στην αποβολή από τα 16 μέλη της ευρωζώνης , που είναι υπότροπα σε παραπτώματα δημοσιονομικής φύσης, “καθώς”, όπως δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, “δεν βασίζεται στις υφιστάμενες συνθήκες, άρα δεν μπορεί να γίνει ταχέως”. 

“Ομως”, ανέφερε η αξιωματούχος, “δεν αντιτιθέμεθα στις αλλαγές στα υπάρχοντα νομικά κείμενα, να τις αντιμετωπίσουμε λοιπόν, εάν είναι αναγκαίες” στο ορατό κιόλας μέλλον. 

Η Γερμανία έχει προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του συμφώνου, αλλά ζητεί ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Μέτρα όπως η απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια υπουργών για ένα χρόνο, για το κράτος που παραβιάζει το σύμφωνο  αλλά και πολύ αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που  φτάνουν μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ, δηλαδή τον εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

Επίσης, δεν “περπατά”, προς το παρόν, η λύση που πρότεινε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο η Γαλλία, δηλαδή αυτή “της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων”– η κυρία Λαγκάρντ (που έδωσε κοινή συνέντευξη με τον Γερμανό ομόλογό της) αναγνώρισε ότι “πολλοί συνάδελφοί της δεν την υιοθετούν”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΕ, τέσσερα είναι τα σημεία στα οποία συμφώνησαν, επί της αρχής, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ σήμερα. Πρώτον, η μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεύτερον, η ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών και να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της ανάπτυξης. Τρίτον, η ανάγκη να συσταθεί, ένας μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων. Τέταρτον, να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.

Ο Χ. Ρόμπει δήλωσε ότι στόχος της “Ομάδας Δράσης” είναι να αναζητηθούν τρόποι για μεγαλύτερη συνοχή ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης, να αντληθούν διδάγματα από τη δύσκολη περίοδο που διανύει σήμερα η ευρωπαϊκή οικονομία. «Η συνοχή είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕ», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα νομικά εργαλεία που διέθετε ως σήμερα η ευρωζώνη δεν ήταν αρκετά για να προλάβουν κρίσεις σαν τις σημερινές. Ωστόσο, ο Χ. Ρόμπει ανέφερε ότι η απόφαση για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, αλλά και όλων των χωρών του ευρώ, αποδεικνύει ότι η ΕΕ βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα δράσης.

 Όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων για τις χώρες που συστηματικά παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, ο Χ. Ρόμπει τόνισε ότι υπήρξε «ευρεία συναίνεση» ως προς την επιβολή, όχι μόνο οικονομικών, αλλά και πολιτικών κυρώσεων. Ωστόσο, αναφερόμενος ειδικότερα στις αυστηρές κυρώσεις που προτείνει η Γερμανία και οι οποίες απαιτούν αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, ο Χ. Ρόμπει δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι ανάγκη να εργαστεί στο πλαίσιο της σημερινής Συνθήκης, η οποία της επιτρέπει να λαμβάνει πιο γρήγορες και άμεσες αποφάσεις». Συμπλήρωσε, λέγοντας ότι το ενδεχόμενο αλλαγής της Συνθήκης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, στην οποία πολλές χώρες δεν θα επιθυμούσαν να εισέλθουν.

Τέλος, όσον αφορά στη γερμανική πρόταση περί «ελεγχόμενης πτώχευσης» υπερχρεωμένων χωρών, η οποία από πολλούς ερμηνεύεται ως μορφή εξαναγκασμού σε αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη, ο Χ. Ρόμπει ξεκαθάρισε, καταρχήν, ότι κανένα είδος ελεγχόμενης πτώχευσης δεν προβλέπεται για την Ελλάδα, μέσω του μηχανισμού στήριξης, όπως άλλωστε τίποτα τέτοιο δεν προβλέπει και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για όλες τις χώρες του ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε, ενδεχομένως, να συζητηθεί σε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Παρέμβαση έλληνα υπουργού Οικονομικών

Το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και του καλύτερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη έθεσε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβαση του ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας δράσης της ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Ειδικότερα, ο υπουργός οικονομικών υποστήριξε την ανάγκη να καταστεί πιο αυστηρό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τάχθηκε υπέρ της εκ των προτέρων αξιολόγησης των κρατικών προϋπολογισμών πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Σε ότι αφορά το θέμα των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων που θα επιβάλλονται στις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέμα το οποίο τέθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με «πνεύμα ρεαλισμού» τονίζοντας ότι κατά τη σχετική συζήτηση η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, διαφοροποιήθηκαν από ορισμένες «γερμανικές» ιδέες που υποβλήθηκαν κυρίως σε σχέση με την αναφορά που περιλαμβάνεται για την πρόβλεψη ελεγχόμενης πτώχευσης των κρατών μελών της ευρωζώνης. 

«Η λογική του να υπάρχει μια πόρτα εξόδου είναι μια λογική τιμωρίας που θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια ήδη ευαίσθητη αγορά και θα ήταν μια κατεύθυνση που θα έδινε λάθος σήμα στις αγορές ευνοώντας την κερδοσκοπία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών. 

Κατά τη συνεδρίαση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα τάχθηκε σε γενικές γραμμές υπέρ της ιδέας έκδοσης ευρωομολόγων στο πλαίσιο της γενικότερης πρότασης που κατατέθηκε από ορισμένες χώρες για μετατροπή ενός τμήματος των χρεών των κρατών μελών της ευρωζώνης σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Γερμανίας για περιορισμό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος των κρατικών τίτλων στο έδαφος της. 

Κατά τη συζήτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου ανάφερε ότι η Ελλάδα έθεσε επίσης θέμα ποιότητας των δημοσίων οικονομικών ώστε να εξετάζονται οι λόγοι αύξησης των ελλειμμάτων (πχ. αν οφείλονται σε καταναλωτικές δαπάνες ή αναπτυξιακές επενδύσεις) και να μην περιορίζεται η συζήτηση στα ύψη των ελλειμμάτων. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έθεσε ακόμη θέμα ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών τονίζοντας την ανάγκη «να κινηθούμε ταχύτερα» και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της ανάπτυξης και των επενδύσεων ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική. Σε αυτό το σημείο ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η Αγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. 

Τέλος, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να ανοίξει τώρα συζήτηση για αλλαγή της Συνθήκης η οποία, όπως εκτιμά η Ελλάδα, θα αποπροσανατολίσει, παρά θα λύσει προβλήματα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε