Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Δεν σήμανε ακόμα η ισπανική υποχώρηση – “Αντέχουμε” λέει η Μαδρίτη – Πιέζει η Γερμανία

Δεν σήμανε ακόμα η ισπανική υποχώρηση – “Αντέχουμε” λέει η Μαδρίτη – Πιέζει η Γερμανία

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος, τουλάχιστον για σήμερα. “Η Μαδρίτη δεν σχεδιάζει άμεσα την υποβολή αιτήματος στήριξης των τραπεζών της και θα περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων στο τραπεζικό της σύστημα προτού λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις”, δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος.

«Δεν έχουμε συζητήσει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε παρέμβαση στις ισπανικές τράπεζες σήμερα», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου συναντάται σήμερα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

H Ισπανία περιμένει τα αποτελέσματα έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ για το τραπεζικό της σύστημα, στις 11 Ιουνίου, καθώς και την έκθεση ανεξάρτητων ελεγκτών. «Μετά από αυτό, η ισπανική κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που χρειάζεται όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων.»

Ερωτηθείς αν η Ισπανία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα στήριξης από την ΕΕ, είπε: «Δεν ετοιμάζουμε τίποτα… έχουμε ένα σχέδιο δράσης».

Η Γερμανία πάντως πιέζει

Το Βερολίνο διεμήνυσε εκ νέου πάντως ότι έγκειται στην ίδια την Ισπανία αν θα αποφασίσει να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είπε: «Οι αρχές είναι ξεκάθαρες, το αίτημα για βοήθεια πρέπει να υποβληθεί από την κυβέρνηση».

Τα ίδια περίπου είπε και ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαουζ, ο οποίος ανέφερε πως «η Ισπανία μόνο μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει».

Νωρίτερα, ο επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, υποστήριξε  ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών είναι μια πιθανότητα που θα πρέπει να εξεταστεί για το μέλλον.

«Αν ρωτάτε, αν θα παρέμβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, γνωρίζετε ότι δεν είναι δυνατό να συμβεί αυτό σήμερα», είπε ο Μπαρνιέ. «Ωστόσο, όπως έχει πει ο Όλι Ρεν, αυτό είναι μια πιθανότητα που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά για το μέλλον», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, υπέρ της προσφυγής της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) «εξαιτίας των τραπεζών» της τάχθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών Ενώσεων της Γερμανίας CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της Μέρκελ.

Ποιό είναι το σχέδιο μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, είναι πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την Ισπανία, καθώς έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απευθείας προς το ισπανικό δημόσιο Ταμείο στήριξης του ισπανικού τραπεζικού τομέα (Frob).

Σε αντάλλαγμα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη “να κινητοποιήσει πολύ γρήγορα” τα “εργαλεία” στήριξης που διαθέτει για να βοηθήσει την Ισπανία, “εάν η ισπανική κυβέρνηση το θελήσει”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

“Σεβόμαστε επίσης την κυριαρχία μίας μεγάλης χώρας όπως η Ισπανία…σε σχέση με ό,τι διατυπώνει ως αίτημα. Εάν η κυβέρνηση το θελήσει τη μία ή την άλλη στιγμή…διαθέτουμε στην ευρωζώνη εργαλεία τα οποία μπορούμε να κινητοποιήσουμε πολύ γρήγορα”, είπε αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης ότι μπορούν να λειτουργήσουν και άλλοι μηχανισμοί, κυρίως ο μηχανισμός άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, επιλογή που στηρίζουν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνταντώντας ωστόσο την αντίδραση της Γερμανίας.

Θα δώσουμε απαντήσεις συλλογικά, θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση”, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα στο Παρίσι τον ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος.

Παρέμβαση και από τον Χουαν Κάρλος

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Χιλή, απηύθυνε έκκληση για “αλληλεγγύη” στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάσωση του ευρωπαϊκού πολιτικού σχέδιο που χρειάζεται όπως είπε, “λιτότητα και πειθαρχία” αλλά και πολιτικές λύσεις και ανάπτυξη.

“Η Ευρώπη χρειάζεται λιτότητα και πειθαρχία, αλλά η λιτότητα δεν θα είναι αρκετή για να σωθεί η Ευρώπη”, δήλωσε ο ισπανός μονάρχης σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, όπου μετέβη ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα.
“Η αλληλεγγύη είναι επίσης αναγκαία ώστε τα οικονομικά βάρη που συντρίβουν σήμερα ορισμένες από τις χώρες μας να είναι πιο υποφερτά”, τόνισε.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ισπανία, ο Χουάν Κάρλος εξέφρασε αισιοδοξία και είπε ότι μετά τις “πρωτοφανείς” δημοσιονομικές προσαρμογές και της “ευρείας κλίμακας” μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, η χώρα αρχίζει να ανακτά την “ανταγωνιστικότητα που είχε χαθεί”.

Σύμφωνα με τον βασιλιά της Ισπανίας, οι επενδυτές εγκαταλείπουν την Ευρώπη γιατί “αμφιβάλλουν για τη βούλησή μας να παραμείνουμε ενωμένοι και να προασπίσουμε το κοινό μας νόμισμα”. Συνεπώς, “αν το πρόβλημα είναι πολιτικό, η λύση πρέπει να είναι πολιτική”, αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη Ευρώπη”.

Τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν

Λέγεται ότι είναι στο πράσινο γιατί προεξοφλούν λύση στο θέμα της Ισπανίας. Όλες οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν θετικό πρόσημο. Η Αθήνα ανεβαίνει πάνω από 1%, ενώ κοντά στο 2% κινούνται Παρίσι, Λονδίνο και Φρανκφούρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φοβούνται ισπανική γρίπη στη ευρωζώνη – Τρέχουν για την εγγύηση καταθέσεων πριν την κατάρρευση

Σχέδιο προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ισπανία

Ρώμη και Παρίσι ετοιμάζονται να στηρίξουν την Ελλάδα – Αφήνουν εκτός παιχνιδιού την Μέρκελ

Η Μέρκελ πιέζει την Ισπανία να ζητήσει βοήθεια

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε